DELA

Nu läggs grunden för Ålands digitalisering

För att stärka det åländska samhället är det viktigt att vi i denna utsatta tid börjar tänka strategiskt övergripande vad gäller digitalisering och framför allt datasäkerhet då det är grundbulten. Vi måste höja vår datasäkerhet för att bland annat minimera cyberangrepp, för att kunna utveckla effektiva system i framtiden och för att uppfylla kommande lagkrav från EU.

Om vi inte gör detta riskerar vi dryga böter, att gå miste om resilienspengar och nekad åtkomst till nödvändiga nationella system vilket i förlängningen ifrågasätter Ålands behörighet och vår självstyrelse.

För att utveckla det tilltänkta vårdinformationssystemet (VIS) har vi fått beviljat resilienspengar på 4,6 miljoner euro från EU men det kräver då att hela offentliga Åland är med i systemet och för att det ska fungera måste datasäkerheten höjas för samtliga parter. Det är inte enbart på grund av VIS-projektet och tillgång till resilienspengar som detta är brådskande utan också ett kommande cybersäkerhetsdirektiv som sätter höga krav på alla verksamheter och kommuner.

För att få största nyttan av digitaliseringen av det åländska samhället så måste vi skapa en flexibel lösning där data följer personer i överföringar mellan myndigheter och instanser som har behov av den utan att riskera att glömmas eller falla mellan stolarna. Detta är bra för den enskilde medborgaren då relevant information snabbt kan delas mellan olika institutioner på ett säkert och transparent sätt.

Detta blir också effektiviserande för till exempel kommuner, ÅHS och KST. Nyckeln till detta är datasäkerhet, som nu kan börjas byggas upp genom tilläggsbudgeten som lagts fram i lagtinget.

I samband med budgeten förändras Åda till att ha en mer strategisk roll för att hjälpa offentlig sektor att möta kraven och att bygga upp en flexibel och säker it-infrastruktur. Detta ska ske i nära samarbete med verksamheterna och näringslivet där Ådas fokusområde blir att samordna den bakomliggande infrastrukturen i stället för personalen och uppgifterna.

Detta skapar bättre förutsättningar för både verksamheten och näringslivet samtidigt som hela Ålands datasäkerhet stärks på ett kostnadseffektivt sätt.

Kommunerna kommer att få en ny kostnad via grundavgiften för Åda och det kommer dessutom kräva nya arbetssätt för att få allting på plats. Därför kommer landskapet stå för en övergångsperiod av fem år samtidigt som Åda hittar sin nya roll och bygger upp ett kompetenscenter tillsammans med näringslivet för att hjälpa offentliga Åland.

Om inte detta görs så kommer de stora kostnader som vanligtvis är förknippade med denna sorts datasäkerhet att behöva bäras av de olika intressenterna och i första hand kommunerna.

Centerns långsiktiga vision gällande digitalisering är att du som medborgare via en inloggning ska få tillgång till hela offentliga Ålands tjänster dygnet runt, på det sättet blir närservicen bättre oberoende av var på Åland du bor och verkar. I detta system blir också transparensen för ålänningen tydligare då man som individ tydligare kan se vem som har använt uppgifterna och därmed kan man motverka ett eventuellt missbruk av uppgifterna. För Ålands del är detta en viktig förändring och chansen att ta steget finns nu!

Centerns lagtingsgrupp