DELA

Nya färjan på tvärgående en försämring för skärgårdsborna

Upphandlingen som berör totalentreprenaden på den tvärgående linjen för åren 2023-2027 med möjlighet till förlängning 2028-2029 är nu avslutad. Från och med i höst kommer den täckta färjan Odin att ersättas med en öppen flakfärja. Kapaciteten minskas och komforten försämras för dem som nyttjar färjan.

Det finns inget att säga om själva upphandlingen. Bolaget är etablerat och soliditeten god. Beställaren får det man ställer krav om och det förmånligaste anbudet som uppfyller kraven antas.

Det man kan kritisera i sammanhanget är om en öppen flakfärja är optimal på linjen. Det är även allmänt känt att minister Christian Wikström (Ob) har ett horn i sidan till skärgårdstrafiken i allmänhet och tvärgående linjen i synnerhet. Han har öppet ifrågasatt linjen existensberättigande och skulle han ha fått som han ville skulle inte den här upphandlingen blivit av överhuvudtaget. Nu gick det inte vägen den här gången. Då kan man ju pröva andra metoder och därmed förlänga pinan.

Så upplever jag att det sker nu. Genom att minska kapaciteten från 60 till 26 bilplatser minskar linjens attraktionskraft och möjlighet till att avlasta norra linjen, inte minst nu under de kommande åren då färjfästen och broar byts ut vilket kommer att betydligt öka andelen tung trafik på Alfågeln vilket i sin tur kommer att påverka den övriga trafiken. Vi får bara hoppas att det finns rum på bildäck även för näringslivets behov från Föglö, som stått som garant för att trafiken har kunnat upprätthållas året runt.

Frågan är bara hur en öppen flakfärja kommer att tas emot av brukarna. Det kommer säkert att gå bra så länge vädret det medger. Men vid hårda vindar runt eller över oss kommer det att bli utmanande att korsa Delet, det vill säga den öppna fjärden som förenar Bottenhavet med Östersjön. Delet är allmänt känt för den krabba sjön som möter sjöfararen som ska ta sig från Seglinge till Mosshaga eller tvärtom. Avståndet är i runda slängar 5 kilometer med obruten horisont i norr och söder. Den täckta färjan skyddar bildäcket och de fordon som lastats på den medan den öppna flakfärjan kommer att sköljas över av sjögången med oönskade följder för de fordon som träffas av vattenkaskaderna. Det var trist att upphandlingen inte ställde krav på att redaren skulle tillhandahålla en färja som skyddar bättre för översköljningen än vad den nu erbjudna färjan kommer att göra. Det är kanske inte nödvändigt att färjan är helt täckt men den behöver åtminstone ha höga sidor och visir som tar vågorna på ett sjövärdigt sätt. Så är inte den tilltänkta färjan konstruerad.

En annan sak är förstås driften med beaktande av drivmedel- och teknik samt koldioxidutsläpp med mera. Den ska förstås anpassas till hållbarhetsmålen så långt det är möjligt utan att tumma på servicenivåerna. Frågan som osökt dyker upp är om regeringen med minister Wikström i spetsen nu bidrar till att tillgängligheten försämras och att skärgården fortsätter att avfolkas för att inte tala om att Åland uppfattas som en marknad där man dumpar föråldrat tonnage innan de huggs upp. Jag som trodde att vi gick mot ljusare tider måste tyvärr konstatera att det ser mörkt ut igen.

RAINER JUSLIN (LIB)

LAGTINGSLEDAMOT