DELA

Offentlig sektor utan nyliberal agenda

Så här inför valet får offentliga sektorn klä skott i insändarspalter och på sociala medier. Den är för stor, ineffektiv, orimligt dyr och dras med ett stort underskott. Den är en fotboja för näringslivet. Och den måste konkurrensutsättas, för ekonomin kommer först!

Åsikterna är i många fall likriktade och bygger på, medvetet eller ej, nyliberal ekonomisk teori. Det påminner om en gammaldags kamrer i kostym och fluga som har en enda tanke i huvudet: allt, precis allt, handlar om ekonomi. Om denna uppfattning tillåts dominera så kan politiken lamslås och demokratin förminskas till en fråga om euro och cent.

Att offentlig sektor ska vara effektiv och i ekonomisk balans vill alla. Det finns dock faktorer och krafter som verkar i motsatt riktning. Vi vill utveckla självstyrelsen. Majoriteten vill hålla fast vid 16 kommunala förvaltningar. Vi har en åldrande befolkning och högt tryck på äldreomsorgen. Vi tog oss nätt och jämnt ur en pandemi, men hoppet om en ljus framtid i tillväxt släcktes av ett krig. För mig är politik så mycket mer än pengar. Offentliga sektorn är samhällets vagga och lunga. Den skapar trygghet och en laglig ordning. Den syresätter hushållen, företagen och tredje sektorn. Den upprätthåller de demokratiska värden som vi vill bygga samhället på. Den förverkligar allas vår rätt till ett gott liv, eller åtminstone till en dräglig vardag. Den är verkligen ingen fotboja.

Låt offentlig sektor vara offentlig sektor. Bespara den från affärsmässiga idéer i nyliberal anda. Utrusta den med en stark, handlingskraftig ledning som är förtrogen med den miljö som medarbetarna verkar i. Implementera rutiner tillsammans, följ upp och korrigera. Då kan det bli effektivt.

Jag är inte emot privatisering av offentlig verksamhet så länge man kan bibehålla dess generella karaktär (att plånboken inte blir avgörande) och man samtidigt kan spara. Men jag vägrar göra det av ideologiska skäl.

MICHAEL GUNELL (S)