DELA

Ökat välbefinnande för barn och ungdomar

Allt sedan hösten 2022 har personal inom utbildningsverksamheten (barnomsorg och skola) på Åland prioriterat kompetensutveckling inom temat välbefinnande. Det är ett stort kompetensutvecklingspaket som landskapsregeringens utbildningsbyrå tillsammans med Högskolan på Åland skräddarsytt för den åländska utbildningsverksamheten. Med syftet att stärka barn och ungdomars välbefinnande.

Många av kurserna (”Välbefinnande som ledord skola/barnomsorg”, ”Positiv psykologi” och ”Hälsa för lärande – lärande för hälsa”) har haft över 20 och uppemot 30 deltagare vilket betyder att det totala deltagarantalet sannolikt landar runt 100–200. Satsningen har fått stort genomslag och uppskattats på bred front.

För att ge ett exempel. I höstas var det många föräldrar runt om på Åland som fick hem sitt barn från skolan, med en speciell läxa. Denna gick ut på att föräldrarna skulle beskriva barnets mest framträdande positiva egenskaper (kärnstyrkor) utifrån 24 ”styrkekort”. Jag vet inte hur många barn, föräldrar och skolpersonal som jag pratat med som beskrivit hur diskussionerna gått hemma och hur familj och släkt engagerats.

Inom barnomsorgen har det beskrivits exempel där personalen tillsammans med barnen fört diskussioner kring frågor som ”Vad får dig att må bra?”, och att utifrån en högläsningstext prata om exempelvis vilka egenskaper huvudpersonen använde sig av för att lösa situationen de hamnat i.

Det här är enstaka exempel på hur vi inom utbildningsverksamheten arbetar för att stärka barns och ungdomars välbefinnande. Kunde vi göra mera? Säkerligen, men utbildningsverksamhetens uppdrag är brett och vi behöver därför vara noggranna med våra prioriteringar så att vi uppfyller alla våra uppgifter, utan att äventyra vår viktigaste tillgång – personalen.

Ett sätt att åskådliggöra bredden av vårt uppdrag är genom antalet styrdokument där våra skyldigheter och arbetsuppgifter regleras. Totalt rör det sig om minst 35 planer, policys, stadgor et cetera som skall utarbetas, revideras, utvärderas, verkställas och granskas.

Trivselstadga, ANDTS-plan, Antimobbningsplan, Jämställdhetsplan, Överföringsplan mellan barnomsorg och grundskola för att nämna några. Till den sistnämnde medföljer en kravspecifikation med 28 punkter som skall uppfyllas i en korrekt utformad plan.

Styrningen och uppdragets bredd inom utbildningsverksamheten medför att vi behöver arbeta tematiskt i den dagliga verksamheten och i våra satsningar på kompetensutveckling. Och det här året har mycket tid och energi lagts på att stärka barnens och ungdomarnas välbefinnande.

PETER HOLM

UTBILDNINGSCHEF