DELA

Östersjöns övergödning

    Östersjön har drabbats hårt av övergödning och dess konsekvenser. Övergödning orsakas av att näringsämnen som kväve och fosfor från jordbruk, skogsbruk, reningsverk och avloppsvatten rinner ut i havet. En femtedel av kvävet i Östersjön kommer från avloppsvattnet i Östersjöregionen. I Finland är reningsverken effektiva på att avlägsna kväve, men det finns fortfarande kustområden kring Östersjön som saknar strikt reglering. Även föroreningar och utsläpp från industrier och trafik bidrar till problematiken. Klimatförändringens effekter, såsom temperaturökningar och förändrade nederbördsmönster, förstärker konsekvenserna av övergödningen.

    Den låga salthalten och begränsade vattenutbytet gör Östersjön särskilt sårbar för övergödningens effekter. Detta leder till omfattande algblomningar i Östersjön som försämrar vattenkvaliteten, minskar den biologiska mångfalden och orsakar syrebrist samt döda havsbottnar.

    Vad kan vi göra för att minska övergödningen och förbättra Östersjöns hälsa? En lösning är att anlägga fler våtmarker, som spelare en avgörande roll för att skydda Östersjön. Våtmarker fungerar som naturliga reningssystem genom att fånga upp näringsämnen och balansera upp kraftig avrinning till havet. De fungerar också som utmärkta livsmiljöer för en mängd växt -och djurarter, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Vi kan också främja mer hållbara metoder inom jord- och skogsbruk samt restaurera naturliga livsmiljöer kring sjöar och kustområden för att minska näringsläckage.

    Som privatperson kan du också göra skillnad. Genom att välja mat från hållbar produktion och stödja initiativ som skyddar miljön bidrar du till en mer hållbar framtid. Vid byggnationer är det viktigt att välja miljövänliga material och använda virke från hållbar skogsavverkning. Medveten konsumtion och miljövänliga val hjälper till att skydda både hav och land från skadlig påverkan.

    Östersjöns kritiska tillstånd kräver gränsöverskridande samarbete. För att förbättra situationen måste kustländerna runt Östersjön kraftigt minska den mänskliga påverkan som driver övergödningen. Detta kräver politiskt engagemang och vågade beslut för att genomföra de förändringar som är nödvändiga.

    ÅLANDS NATUR & MILJÖ