DELA

På tal om kultur på recept

Tack Matts Stenlund för att du slår ett slag för kulturens hälsofrämjande och helande effekt. Du skickar också en passning till mig med önskemålet att jag ska skriva ut recept på kultur för att främja hälsan. Passningen är väl slagen och bra tajmad!

I den folkhälsostrategi som lanserades 24 augusti i år finns ett avsnitt om just detta. Där redovisas bland annat Världshälsoorganisationens slutsats att kultur kan ha betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan, dels genom att vara hälsofrämjande i sig, dels som stöd till eller del av vård och behandling.

Folkhälsostrategin ger förslag på åtgärder, bland annat att öka och anpassa kulturutbudet för olika målgrupper. Detta beaktas även i det nya äldrepolitiska programmet och kommer vara en del av den kulturpolitiska strategi som landskapsregeringen planerar att färdigställa under år 2023.

Kulturbehovet finns i alla åldrar. Som del av ett första åtgärdspaket för att förverkliga folkhälsostrategin bereds just nu ett förslag på fritidssedel för att göra kultur- och fritidsaktiviteter mer tillgängliga för alla barn och unga. Det finns redan nu medel att söka för kommunerna för detta, men tyvärr har det kommit in ganska få ansökningar för hur de 100 000 euro som är avsatta för kultur ska användas.

Strategin nämner faktiskt också konceptet ”kultur på recept” (KuR). Det finns inga begränsningar i förskrivningsrätten för sådana recept. Alla kan ta fram sitt receptblock. Men det behövs förstås en diskussion och konkreta beslut om finansiering. Kulturmediciner är som du säger svåra att överdosera. Dessutom kan de säkert vara helt lokalproducerade och därmed kan en sådan satsning bli effektiv, säker och hållbar.

Det finns mycket annat i folkhälsostrategin, läs gärna på landskapsregeringens hemsida.

KNUT LÖNNROTH

LANDSKAPSLÄKARE