Parlamentarisk ordning och reda
Det är fortsatt kaotiskt i landskapsregeringen. Nu klargör ett av regeringspartierna, Obunden samling, att de inte stöder förslaget till kriskommunslagstiftning. Parlamentarismens grundregel är att de partier som bildar regering tar fram ett gemensamt regeringsprogram. Regeringens uppdrag är att under lantrådets ledning, förverkliga programmet. Om ett parti ångrar sig och inte längre vill förverkliga programmet så borde man lämna regeringen. Om inte det sker, bör lantrådet rimligen ställa sin plats till förfogande eller låta pröva sitt förtroende i lagtinget. I dagsläget är det ytterst oklart vilka majoriteteter som styr regeringen och i vilka frågor den håller eller inte. I budgetbehandlingen sprack regeringen i tre frågor; om Föglötunnel, Prästösundsbro och Svinö holme. Nu är det alltså kriskommunslagen som står på spel.
Det är viktigt att understryka att Ålands lagting är ett parlament. Ett parlament fungerar efter parlamentarismens principer. Att göra lagtinget till ett kommunfullmäktige stärker inte självstyrelsen. I kommunen söker man olika majoriteter i varje enskild fråga. Det är självklart jobbigt att fungera som ett regeringsblock. Det är krävande att orka hålla ihop i fyra år och vara solidarisk med sin regeringsmajoritet. Att rösta hit och dit i fråga efter fråga skapar oreda i det parlamentariska systemet.
Om regeringen vill få igenom en kriskommunslag men inte har egen majoritet, måste den söka överenskommelser med oppositionen. De är välkomna, vi socialdemokrater diskuterar gärna lösningar. Vi har en skyldighet gentemot ålänningarna och särskilt mot dem som lever i kommuner som inte längre mäktar att ge den service som en kommun ska kunna ge. Frågan om kommunerna är inte bara en fråga om ekonomi, det är också en fråga om jämlikhet. Människor i vårt samhälle har inte likvärdiga förutsättningar längre och det måste regeringen ta ansvar för.
När det gäller en kriskommunslag så är det sorgligt att Åland behöver en sådan. S hade gärna sett ett mer proaktivt arbete där man aktivt arbetat med kommunkartan så att man fått fram starkare kommuner som står på egna finansiella ben. Vi tror fortfarande att man måste söka sådana lösningar. Det är viktigt att igen vända sig till väljarna, till ålänningarna och fråga hur de ser på kommunernas utveckling. Och verkligen försöka lyssna på svaren inför valet i höst.
CAMILLA GUNELL (S)