DELA

Politiker vet bäst

Det finns ett intressant fenomen, politiker kan allt och vet alltid bäst. Det gäller många olika ämnesområden. En minister får ansvar för ett visst område, men ofta utan kompetens inom området. I parlamenten röstas om viktiga frågor, men vet ledamöterna vad det gäller?

En aktuell fråga är energiförsörjning. Ålands socialdemokrater har beslutat att en ”grön” omställning skall göras med vindkraft, sol och vatten. Var vattnet kommer in i bilden har jag inte förstått, skall vi satsa på vattenkraft på Åland? Men låt vara, det gäller ”omställning”.

Så länge vi har varit anslutna till svenska elnätet har vi haft fossilfri el. Vad har det varit för fel med det? Nu har vi fått så mycket vindkraft att vi ibland kan exportera lite när det råkar blåsa. Annars får vi fortfarande el från Sverige. Den här vindkraften bidrar inte bara med el, på Eckerö bidrar den också med buller, störd nattsömn och sannolikt framtida hälsoproblem när infraljudet fått verka några år.

Kan Ålands 30 000 invånare rädda jordens klimat genom en ”omställning”? Sveriges tio miljoner invånare släpper ut en tusendedel av växthusgaserna. Om Sverige blir helt CO2-fritt har det ingen inverkan alls.

Vad skulle Åland ha för effekt? Sedan är det så att miljöförstöringen är ett större hot än de sannolika klimatförändringarna. Där har Åland verkligen något att bidra med, landskapets utsläpp i Östersjön är en katastrof.

Vindkraftens tekniska problem klarar vi så länge det svenska elnätet håller. Med en gigantisk vindkraftsindustri i Norrhavet blir det lite problematiskt. Men politikerna löser problemen, de kan ju mer än högskoleutbildade tekniker, som arbetat med energisystem många år. Socialdemokraterna har tydligen gått en utbildning, vad hade de för lärare? Är det långsökt att tro att vindkraftsbolagen skött undervisningen?

Jag kan bidra med lite vidareutbildning:

Det går fort att bygga vindkraft. FEL! Markbygden i Piteå, Europas största vindkraftanläggning, fick 2012 tillstånd att uppföra 1 101 vindkraftverk. I november 2022 hade man byggt 430 stycken, 40 procent av totalen.

Man har begärt tillstånd för färre men större verk, 300 meter höga mot planerade 200 meter, men ännu inte fått det. Nu begärs förlängning av byggtiden till 2031, ursprunglig plan var 2021. Förseningen är värre än för det hånade finska kärnkraftverket Olkiluoto 3, som är i drift.

Vindkraftens klimat- och miljöpåverkan är negativ. Chefen för Klimatforskning vid Danmarks Meteorologiska institut, Eigil Kaas gick den 22 maj ut med varning för att vindkraften förorsakar torka genom påverkan på luftströmmarna. Från Norge rapporteras att holländska fiskare söker sig till Norge eftersom fisken försvunnit efter utbyggnaden av vindkraft vid holländska kusten. Vi kan förvänta oss ett fiskfritt Östersjön med tiden.

Vindkraftens ekonomi är beroende av subventioner. Studier av nationalekonomen Christian Sandström med flera visar att i Sverige utgör elcertifikat en fjärdedel av bolagens inkomster. Det är subventioner, som elkunderna omedvetet tvingats betala. Trots det redovisar nästan alla bolag förluster, men genom räntebetalningar till sina utländska ägare så gör dessa goda vinster. Cirka 95 procent är utlandsägda. Långnabba är också utlandsägt.

Bolag som OX2, som påbörjar exploateringen, gör vinst genom att sälja byggrättigheterna och själva dra sig ur projekten. Därför är garantier för pengar till framtida skrotning värdelösa, bara pengar på ett låst konto har ett värde. Men politikerna vet bäst och medborgarna får ta smällen.

JAN GRÖNSTRAND