DELA

Rädda pengar i sjön; tillämpa rule of law

    Under rubriken ”Ansvaret för 12 miljoner i sjön” behandlar juristen Ulf Andersson 30.1.2025 i en insändare i Nya Åland laglighetsaspekter i landskapsregeringars handläggning av den så kallade hybridfärjeaffären. Andersson lämnar också förslag till konkreta rättsliga åtgärder och lagstiftningsåtgärder för att minska lanskapets ekonomiska förluster i ärendet.

    Jag delar Anderssons uppfattning vad gäller behovet av åtgärder i ljuset av några grundläggande principer i den offentliga maktutövningen såsom den att all offentlig makt utgår från folket. Den makten ska utövas under lagarna. En annan princip är den att man inte behöver gilla en lag, men så länge den är i kraft så följer man den.

    Dessa två principer kallas lagbundenhetsprincipen – rule of law. Lagbundenhetsprincipen gäller naturligtvis när landskapslagstiftning tillämpas på Åland men också när rikslagstiftning är tillämplig hos oss på områden där riksdagen enligt självstyrelselagen har lagstiftningsbehörighet.

    Detta betyder att lagbundenheten och laglydnaden måste genomsyra myndighetsutövningen genom hela processen från tjänstemannaberedningen av ärenden till beslutsfattandet och verkställigheten. Processen ska kunna kontrolleras effektivt för att fel kan rättas till och de som biträtt felaktiga beslut eller försummat sina tjänsteplikter ställas till svars. Fullmakt och plikt för landskapsregeringen att handla finns i 3 § självstyrelselagen för Åland samt 2 § och 8 § landskapslagen om Ålands landskapsregering.

    I tjänsteplikten ingår även skyldighet att känna till fataljetider och preskriptionsregler samt att vederbörligt tillämpa dem under lagarna.

    GUNNAR JANSSON