DELA

Reflektioner om dricksvatten

I den uppkomna situationen med vårt otjänliga dricksvatten vill jag komma med några reflektioner.

Vad gör vi här på Åland för fel att vi har så dåligt vatten som det påstås i våra träsk och sjöar? Att det talas om att börja avsalta vatten från Ålands hav. Var du än är i våra närområden (Sverige och Finland) så kommer vattnet i kranen från sjöar och träsk.

Att skylla på jordbruket som det görs här för höga fosfor- och kvävevärden i sjöarna, är nog att göra det bekvämt för sig, jordbruk och boskapsskötsel bedrivs i hela Norden på samma sätt som på Åland och vattnet går att dricka. Längre kommer man inte, vi får bara hoppas att det görs kloka beslut i denna för oss alla viktiga frågan.

En anekdot med vattentema kunde här passa in att berätta; på 60-talet när sommarstugedrivet rusade till hade vi en känd källa nära stranden i Långsjö. Vattnet var gott att dricka för det var järnhaltigt, det flöt alltid rostflagor i vattnet.

Många som kände till den hämtade dricksvatten där. När det blev torra somrar hämtades vatten till Stornäset därifrån har det berättats.

Vi kom fram till att vi skulle göra en analys av vattnet för att få reda på näringsinnehållet. Jag var till Mariehamn med en flaska källvatten och väntade nyfiket på svar.

Svaret blev ingen höjdare: vattnet innehöll flera nyttigheter men hade kollibakterier som gjorde vattnet otjänligt att dricka, hej och hå. Samma sommar grävdes den stora vattenledningen hundra meter ovanför, året därpå var källan torr och är det än i dag.

ROGER FAGERHOLM