DELA

Reformera bostadstillägget för studerande

I onsdags förra veckan klubbade lagtinget en ny studiestödslag. Den innehåller en rad förtydliganden och förändringar, som möjligheten för studerande att tjäna mer pengar utan att man blir av med studiestödet, och en liten sänkning av studiestödet för studerande i gymnasiet.

Av rubriker i tidningarna kan man tro att det gäller alla studerande. Så är det inte. Sänkningen gäller bara gymnasielever och bara om hela utbildningen blivit helt kostnadsfri, inklusive studiematerial, datorer, arbetskläder och så vidare.

Vi socialdemokrater tycker att det är ok, även om vi varit mycket kritiska till att hela reformen inte gjorts på en gång och att det inte finns en lag på plats som faktiskt garanterar att gymnasiet är kostnadsfritt.

Liberalerna ville göra en ännu större sänkning, för att finansiera hela reformen. Det är vi inte med på så länge det inte finns en färdig beredning av konsekvenserna och en lag på plats. Vi tycker att den centerledda regeringen misskött en mycket viktig fråga, och begravt den i utredningar som inte lett nånstans.

Nu vill vi fortsätta jobba för bättre villkor för studerande.

För något år sedan ändrades lagstiftningen för bostadstillägg till studerande i riket så att den kopplades till inkomstgränserna i det allmänna bostadsbidraget. Det betyder att låga inkomster ger högre bostadsbidrag, och också att bostadsbidrag betalas under sommarmånaderna. Många studerande har bostäder på sina studieorter som de måste betala hyra för även under somrarna, trots att man kanske inte bor på studieorten utan sommarjobbar hemma.

Likaså är nivån på det åländska bostadstillägget för studerande betydligt lägre än i riket. Med den ändring i studiestödslagstiftningen som nu genomförs på Åland stiger bostadstillägget till högst 274 euro per månad.

Det finns även andra skillnader i förmånerna för studerande på Åland jämfört med riket, men ingen klar helhetsbild.

Vi har i en motion föreslagit att landskapsregeringen utreder möjligheten att förändra bostadstillägget för studerande så att det bli inkomstbaserat och gör en jämförelse av stödformerna för åländska studerande och studerande i Finland för att se till att åländska ungdomar har det minst lika bra som i riket.

Vi tycker inte att självstyrelsen ska betyda att ålänningarna har sämre villkor.

NINA FELLMAN (S)