Riksdagssuppleanten ska vara från samma lista
En debatt om hur riksdagssuppleanten skall tillsättas förs med Barbro Sundback som första förespråkare. Sundback talar för att suppleanten skall väljas på basen av personliga röster. En förvånande tanke från en erfaren parlamentariker.
Hur vi än vrider och vänder så är riksdagsvalet ett val av grupper som baseras på åsikter om hur landet skall styras. I dagsläget är Petteri Orpo och Samlingspartiet bakom ratten. Orpo är inte statsministerkandidat på grund av sitt röstetal utan för att han företräder riksdagens största parti.
Ser vi till det åländska valet fick listan ”För Åland” totalt 11 455 röster, Mats Löfström 10 518 röster, Wille Valve 550 och Sandra Listherby 387. Den socialdemokratiska listan fick totalt 924 röster, Nina Fellman 615, Arzim Zekaj 64, Kristine Dzene 88 och Henrik Löthman 157.
En tydlig skillnad. Särskilt märkligt är påståendet att ”För Åland” skulle ha vunnit enbart tack vare Mats Löfströms röster. Valve och Listherby samlade tillsammans 937 röster, det röda blocket samlade 924 röster. ”För Åland” har alltså fortfarande 13 röster fler än den socialdemokratiska listan.
Det är här Barbro Sundback vill göra ett undantag så att suppleanten väljs enbart på basen av personröster. Det skulle ge Nina Fellman platsen och Nina i all ära, men att påstå att väljarna på ”För Åland”-listan då får en ersättare som är ideologiskt fullgod är inte rätt.
Nina har också offentligt sagt att hon går till SDP-gruppen som då ökar med en plats i riksdagen. Jag vill understryka att jag personligen ser Nina som en konstruktiv och lösningsorienterad politiker men suppleanter för varann skall vi inte vara.
Det borgerliga blocket tappar vid hennes eventuella inträde en plats vilket försvagar borgerligheten och framför allt, ur Ålands synvinkel, SFP:s position i regeringsförhandlingarna. Knappast vad de som röstat på ”För Åland” tänkt sig.
För att ta en stor och en mindre konkret ideologisk fråga vet vi att ”För Åland” (borgerligheten) stöder minskad statsskuld och minskad eller slopad arvsskatt. Socialdemokraterna har den rakt motsatta hållningen.
Det här visar att en förändring till personval inte stöder demokratin och speglar folkviljan. Vi har ingen anledning att förändra ett fungerande och beprövat system, det finns redan tillräckliga ansträngningar att omyndigförklara väljarna.
Lennart Isaksson (MSÅ)
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.