DELA

Rimliga och tydliga krav från utskottet

Varje års- och tilläggsbudget bearbetas i lagtingets finans- och näringsutskott (FNU), som även skriver ett budgetbetänkande vilket slutligen via debatt och röstningar godkänns av lagtinget. Det följer en demokratisk tågordning och utskottsbehandlingen måste ses som en trygg genomlysning där sakkunniga blir hörda och där en objektiv klarering av att skattemedel hanteras varsamt och ansvarsfullt ligger som grund för betänkandet. Landskapsregeringen har haft tre år på sig att till lagtinget leverera en helhetsplan för skärgårdstrafiken samt tunnelmeddelande. FNU har varit eniga och hållit en tydlig linje att meddelandena ska levereras innan större infrastrukturella satsningar görs, ända fram till årsbudget 2023, då lantrådspartiet valde att frångå den linjen. Man må tycka vad man vill om sakfrågan, men det är inte orimliga krav FNU har krävt, snarare självklara. Att FNU hittills under mandatperioden varit tvungna att så frekvent upplysa landskapsregeringen om förutsättningarna för tunnel och Prästösundsbro är häpnadsväckande.

Årsbudget 2020. Utskottet understryker vikten av att stora infrastrukturella investeringar har en bred parlamentarisk förankring för att trygga en långsiktig samhällsutveckling.

Tilläggsbudget 4 2020. Utskottet uppmanar vidare landskapsregeringen att initiera en utredning om en tunnel till Föglö med intentionen att uppnå driftsinbesparingar i hela trafiken, skapa högre attraktionskraft i skärgården samt minska miljö- och klimatpåverkan. I sammanhanget ska även projekt östra Föglö ingå.

Årsbudget 2021. Utskottet förordar i detta skede inte avsättande av medel för utredning av en fast förbindelse över Prästösund utan prioriterar att den parlamentariska kommitté som utreder skärgårdstrafiken får slutföra sitt arbete avseende fast förbindelse mellan fasta Åland och Föglö under 2021 innan resurser avsätts för andra projekt.

Tilläggsbudget 1 2021. Utskottet framhåller att det behövs en helhetsplan för skärgårdstrafiken, inkluderande tonnage, färjfästen och vägar, innan man fattar ytterligare investeringsbeslut.

Tilläggsbudget 3 2021. I betänkandet över andra tilläggsbudgeten framhöll utskottet vikten av att det tas fram en helhetsplan för utvecklingen av skärgårdstrafiken. Utskottet vidhåller behovet av en övergripande planering av skärgårdstrafiken.

Årsbudget 2022. Utskottet konstaterar att det inte är möjligt att skapa en långsiktig utvecklingsplan för trafiksystemet i skärgården innan den parlamentariska kommitté som utreder en fast förbindelse mellan fasta Åland och Föglö under 2021 fått slutföra sitt arbete. Innan detta är klart och lämnat till lagtinget i form av ett meddelande från landskapsregeringen bör inga andra större projekt inledas.

Tilläggsbudget 2 2022. Ett slutligt ställningstagande till frågan om byggande av en tunnel till Föglö måste tas innan det går att fatta beslut om andra åtgärder. Utskottet anser därför att landskapsregeringen senast i september 2022 ska leverera ett tunnelmeddelande till lagtinget, där man på basen av den parlamentariska tunnelkommitténs slutbetänkande tar ställning till om en tunnel till Föglö ska förverkligas eller inte.

Årsbudget 2023. Utskottet har konstaterat att landskapsregeringen inte levererat varken en omställningsplan för skärgårdstrafiken eller ett tunnelmeddelande till lagtinget. Tunnelmeddelandet beslutade lagtinget så sent som i andra tilläggsbudget 2022 att skulle levereras senast i september 2022. Inte heller på annat vis har landskapsregeringen visat hur den framtida trafiken skall arrangeras vilket är absolut nödvändigt före man går in för större investeringar. Utskottet konstaterar även att extra anslag inte kan beviljas för ett enskilt projekt som ingår i en större helhet före man kan redovisa hur helheten ser ut.”

Årsbudget 2023. Landskapsregeringen har under lång tid utlovat ett skärgårdsmeddelande som ska staka ut vägen framåt för skärgårdstrafiken. Alla strukturella trafikinvesteringar i skärgården bör därför komma som en följd av den helhetsplanen, inte som följd av regeringens politiska godtycke. En bro över Prästösund är ett strukturellt vägval som i högsta grad påverkar den framtida helheten i skärgårdstrafiken, och bör alltså ingå i den helheten.

JOHN HOLMBERG

VICEORDFÖRANDE FÖR FINANS- OCH NÄRINGSUTSKOTTET

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp