DELA

Så kan vindkraft bli bra för hela Åland

    Åland står inför en historisk chans att bli en ledande aktör inom förnybar energi. Med vår unika geografiska position i Östersjön, mellan Sverige och Finland, kan vi dra nytta av den växande efterfrågan på hållbar elproduktion och säkra långsiktiga ekonomiska fördelar för hela det åländska samhället.

    För att detta ska förverkligas måste noggranna ekonomiska och tekniska bedömningar göras för att säkerställa att projektet blir så riskfritt som möjligt, ekonomiskt hållbart, tekniskt genomförbart och samhällsmässigt accepterat.

    Att säga nej till utveckling är det enklaste valet, men det gynnar varken vår ekonomi eller vår framtid. För att Åland ska förbli konkurrenskraftigt i framtiden krävs satsningar som skapar arbetstillfällen, ekonomisk tillväxt och energioberoende. En försiktig och välplanerad utbyggnad av havsbaserad vindkraft kan bli en motor för både lokal och regional utveckling. Det handlar om små steg i taget, absolut inga jättekliv.

    Möjligheterna för Åland kan vara betydande mot bakgrund av den omställning från fossila bränslen som pågår. Vindkraft är den kanske mest hållbara energikällan och Ålands läge gör oss till en optimal exporthub för grön el till Sverige och Finland.

    – Teoretiskt kan upp till 20 TWh produceras per år, vilket vida överstiger Ålands eget energibehov och skapar exportmöjligheter.

    – Vindkraft är såklart väderberoende men det är också ett faktum att modern teknik förbättrar integrationen av förnybar energi utan att orsaka störningar i spänningsstabiliteten.

    – Satsningen kan skapa jobb inom byggnation, drift och underhåll och därigenom stärka Ålands arbetsmarknad. Elnät och övrig infrastruktur måste hänga med, kapaciteten för elöverföring måste anpassas till exportbehovet.

    – Överskottsel kan användas för vätgasproduktion, vilket minskar beroendet av fossila bränslen och skapar nya affärsmöjligheter och utveckling, särskilt inom sjöfarten.

    – Genom att utveckla gemensamma åländska havsområden kan vi generera intäkter som kommer alla ålänningar till del och särskilt de kommuner vars vattenområden är aktuella för projektet. Därför är den kommunala förankringen extremt viktig, det är där det slutliga avgörandet vilar.

    Centern understryker mot den bakgrunden behovet av långsiktig planering och samarbete med andra aktörer; som i all form av utveckling finns gott om utmaningar. Projektet kräver miljardbelopp i investeringar där såväl EU-stöd som privata insatser kan bidra men där Åland som samhälle ska stå utanför. Åland ska bara arrendera ut vattenområden och dra nytta av intäkter, absolut inte riskera skattemedel. I den åländska planeringen ingår också att säkerställa att områdena efter arrendetiden återställs.

    En vindkraftssatsning kräver lokal acceptans och demokratiskt inflytande, därför måste kommunerna på Åland involveras i ett tidigt skede. För att få vindkraften på plats krävs ett stegvis genomförande som minskar risker och optimerar nyttan. Satsningen på Sunnanvind Beta är ett första viktigt steg mot detta.

    Åland har en konkret möjlighet att bli en föregångare inom grön energi och bidra till en hållbar framtid. Det är dags att satsa framåt, precis som ålänningar över tid alltid gjort, till exempel inom sjöfart, jordbruk, internet, idrott, kultur och mycket mer. Politik handlar om att skapa långsiktiga förutsättningar för ett livskraftigt samhälle, det handlar om utveckling och är något vi varken kan eller vill hejda.

    CENTERNS LAGTINGSGRUPP