DELA

Satsa på att anställa och bidra med psykisk hälsa

I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning står det att alla personer ska ha samma möjlighet att skaffa arbete, de ska ha lika lön för lika arbete och trygga arbetsförhållanden. Ingen ska diskrimineras på grund av sin funktionsnedsättning och arbetsplatserna ska vara tillgängliga. Psykisk funktionsnedsättning innebär inget hinder att arbeta och fler arbetsplatser behöver våga anställa. På Åland finns det många personer med psykisk funktionsnedsättning som står utanför arbetsmarknaden som har vilja och motivation att arbeta. Bara ett fåtal individer med psykisk funktionsnedsättning får i dagsläget chansen att komma ut i arbetslivet och här behöver fler arbetsgivare satsa på en outnyttjad resurs. Arbetsgivaren har all orsak att ge fler personer chans att visa sin kunnighet och se möjligheterna med en anställning. Arbetsgivare som har anställt personer med psykisk funktionsnedsättning bevittnar om flera positiva erfarenheter.

Genom att kontakta arbetscoacherna som jobbar inom projektet IPS Åland, som drivs av Funktionsrätt Åland, kan arbetsgivare våga ta ett första steg mot anställning av en person med psykisk funktionsnedsättning. Arbetscoacherna stödjer förutom deltagare i projektet även arbetsgivare. Projektet är en unik möjlighet för arbetsgivare att med coachning anställa personer med psykisk funktionsnedsättning genom att arbetscoacherna arbetar i små steg där både arbetstagarens och arbetsgivarens önskemål tas i beaktande. Arbetscoacherna fokuserar på att rätt person skall komma till rätt arbetsplats och att det skall bli en lyckad matchning för båda parter. Arbetscoacherna finns som stöd för både arbetsgivare och arbetstagare efter anställning så länge som behovet finns. Arbetsgivare har upplevt det fortlöpande stödet som väldigt positivt – det finns alltid någon att vända sig till. När en arbetsgivare börjar fundera närmare på sina behov eller kartlägger dem kan det dyka upp nya idéer kring arbetsuppgifter eller anställningar man tidigare inte funderat på.

Genom att våga anställa personer med psykisk funktionsnedsättning och få fler lyckade erfarenheter, hjälper arbetsgivare sig själva såväl som hela samhället att jobba med fördomar kring personer med funktionsnedsättning. Det finns fördomar som säger att man inte kan jobba om man har en psykisk funktionsnedsättning, men det stämmer inte. Arbete kan bidra till bättre psykisk hälsa och välbefinnande. Genom att arbetsgivare bryter sina tankemönster och förutfattade meningar kan de bevittna hur väl fler personer klarar sig i arbetslivet. Det finns undangömda potential bakom varje individ där vi behöver fokusera på möjligheter och tänka kreativt. Vi skulle vilja uppmana de åländska företagen och myndigheterna att ta sitt samhällsansvar och ge fler personer med psykisk funktionsnedsättning en chans att arbeta, så att alla i det åländska samhället kan bidra och blomstra.

THOMAS GRUNÉR

JOHANNA BRÅDD

ARBETSCOACHER, IPS ÅLAND, FUNKTIONSRÄTT ÅLAND