DELA

Satsa på sportfisket

Med anledning av att det nu och då ryktas att fiskegäng rovfiskar, så kanske en annan sida av det hela är värre!
Det blir fler och fler som helt blir utan fisk och detta är svårare att lösa. Vi kan ta ett fiskegäng varsomhelst ifrån, de har betalt grovt ca 350 € / person för att tillsammans fiska en helg på Åland. Förväntan och fiskesnack byggs upp ibland månader före avresan. Nytt spö, ny lina och det senaste i betesväg införskaffas. Det kollas på nätet det kollas med kompisar och det kollas väderrapporter.

Så äntligen, dagen D. Fredag, ankomst till stugan, Mat,”läsk” och fiskeutrustning lastas ur i rasande tempo, stugvärden har lämnat fiskekort och kartor i stugan, båten är tankad och klar, NU jäv….. ska det fiskas, kvällspass, ett missat ordentligt hugg och några abborrar. Mmmm okej det blev sent innan de kom ut, det blir bättre på lördagen. Kommer iväg lite sent, blev att sitta uppe lite länge och ”gurgla” med grabbarna. Stendött, ingenting, inte en fena, 4 gubbar i två båtar, vädret okej, halvmulet och blåser så där lagom. Träffar värden vid stranden som säger att det är bara att kämpa på, fisket varierar. Sant.

Kvällspass, några abborrar. ( inget fel på abborrar men de flesta vill och drömmer om att tampas med en storgädda)
Söndag, avresedag, Upp riktigt tidigt, vädret perfekt, ingenting. På hemresan är det inte så mycket fiskesnack, i lunchrummet på jobbet på måndagen är det inte så mycket fiskesnack.
Nästa resa för detta gäng blir till Vänern eller Norge.

Åland har oändliga möjligheter att utveckla sportfiske som produkt. Vi har i vårt när område hur mycket fiskeintresserade som helst, som kan tänka sig betala en hel del för en väl ordnad fiskeresa. Boendet kan vara halvbra, båten och snurran sådär, till och med en tvär värd kan vara okej om man får hyfsat med fisk.
Fisk i vattnet är således huvudingrediens i ett sålt fiskepaket.
Det finns områden som fiskas för hårt och som är sönderfiskade ur sportfiskeproduktsynpunkt.

Att man i maj med nät får så in i helv….med gäddor är ingen garanti för att en gästfiskare med spöfiske får något.
Att man planterar ut tiotusentals gäddyngel är ingen garanti, alla eventuella begränsningar till antal och storlek är ingen garanti.
Vad göra, utplantering i gäddfria vatten hjälper om man kontinuerligt år efter år gör utsättningar, säkert 90% av fiskekortsintäkterna kommer från gäddfiskare om 50% av de intäkterna investeras i förbättrat gäddfiske kan det börja hända något, som man sår får man skörda.

Fredning av lekvikar, innervikar och flador, fredning från allt fiske hela året!
De fiskekortsområde som först vågar tillämpa fånga och återutsätta( catch and release) blir vinnare på lång sikt och har inkomster i framtiden för gemensamma projekt i byn. Om man dessutom när det gäller ett, fånga och återutsätta fiskekort, kunde samarbeta och med grannbyn, byarna och skapa ett större område för detta fiske skulle det ge resultat.
Helst skulle det vara kommunvis, vad är faran. Catch and relese-fiske lämnar gäddorna kvar, i dom fiskevattnen är det lättövervakat, ingen fisk i båten, allt okej.

En fotograferad, vägd och mätt 10 kg gädda återutsatt i ett fiskekortsvatten det skulle nästan vara värt att betala för.
Den gäddan garanterar återbesök i stugorna i grannskapet, den garanterar nya kunder, den kan få gänget som tidigare beskrevs att åter testa lyckan på Åland, kanske man borde fridlysa stora gäddor !!??
Det är sportfiskare vi ska satsa på dom sköter sig om de har bra fiske, och bra fiske kan man ta bra betalt för i alla led.

Sportfiske är en bra produkt, säsongsförlängande och inte så konjunkturkänslig. Infrastrukturen är klar, skärgården är färdigt byggd!! Inga millioninvesteringar behövs.
Ingvar Björling