DELA

Sätt alla fagra löften som ska-krav

Jag vill tacka för den långa repliken av regionchef Anna Häger från Ilmatar Offshore.

Svaren berör bland annat bolagets nuvarande och framtida ägande, bolagsformer, infraljud, återvinning av vindkraftverk, mikroplaster och Bisfenol A och PFAS och garantier för nedmontering. Bra så. Detta är orosmoln för oss som granskar detta gigantiska projekt. Det lovas ”guld och gröna skogar”, men det finns alltid risker. Att hävda att det inte finns några risker kan bli ödesdigert. Om något går fel, så kan också felen bli gigantiska. Vem skal då stå och säga: ”det tänkte vi inte på”?

Angående mikroplaster skriver Anna Häger: ”Norwea konstaterar att om det påstådda slitaget stämde så hade bladen på ett genomsnittligt vindkraftverk varit nedslitna efter en månad”. Någon studie, som jag frågade efter, nämner AH inte.

I Finans- och näringsutskottet presenterade de norska ingenjörerna en beräkning på att 93,8 ton kunde slitas av de 500 vindkraftverken årligen. Det låter mycket, och det är många kilo, men det är 0,1 procent av vikten eller 1 procent under tio år. Kan bladen då bli ”nerslitna efter en månad”?

Sedan skriver Anna Häger att ”om ett företag … inte kan fullgöra sina åtaganden, tar banken över projektet och ser till att det fortsätter att producera el… ” Detta är ingen trygg lösning. Vi måste ha ett tydligt system med fondering av medel för nedmontering av vindkraftverken vid händelse av ekonomiska problem eller på grund av ålder.

Såväl Häger för Ilmatar Offshore och regionchefen på OX2 garanterar att bolagen inte kommer att hamna i kinesiskt ägande. Hur kan man göra det när ägandet redan till största delen är franskt eller aktierna handlas på börsen? Landskapsregeringen borde i samband med att bevilja näringsrätt ha med klausuler om ägande och anlitande av lokal arbetskraft för underhåll och reparationer.

De två företag, som nu syns i debatten, med många löften om ringa miljöpåverkan och goda ekonomiska utsikter. Detta är fagra löften, men kan vi lita på dessa eller har vi andra alternativ?

Från landskapsregeringens sida sägs att det inte finns några risker. Utom att det kanske går för långsamt. En mycket illavarslande kombination.

Peter Benson skriver i Affärsvärlden: ”Många stora världskulturer har lagt ofattbara resurser på megaprojekt som nästan enbart motiverats av religiösa/ideologiska föreställningar. Ett exempel är Egyptens pyramider, de fyllde ingen praktisk nytta … mycket talar för att exempelvis havsbaserad vindkraft inte står pyramiderna långt efter i meningslöshet. Och kanske lika mycket motiverat av religiöst färgade idéer om botgöring och att blidka högre makter.”

Så om nu landskapsregeringens energiministrar med vicelantrådet Harry Jansson (C) i spetsen vill fortsätta ”botgöringen” måste de i alla fall göra en lista med alla de löften/påståenden som ges (25 kg mikroplaster per år, inget hörbart ljud, inget infraljud, inga blinkande lampor nattetid, goda ekonomiska garantier, nordiskt/europeiskt ägande, återvinning av vindkraftverken, användning av lokal arbetskraft för underhåll och så vidare för att kunna göra en kravlista inför den kommande auktionen. Ingen borde kunna motsätta sig dessa krav. De nu aktuella företagen lovar ju detta, och hävdar att de är seriösa i motsats till andra oseriösa som kanske inte tar samma ansvar.

Det kan bli dyrare med dessa krav, men beställer man 500 vindkraftverk så kan man nog ställa stora krav på leverantören. De ger kanske inte de utlovade 200 miljonerna, men det är bättre om vindkraftverken är tysta, inte avger mikroplaster, Bisfenol A eller PFAS, inte lyser upp natthimlen, inte skadar djur eller människor och inte heller riskerar hela Ålands ekonomiska framtid om något går fel?

Alla känner väl uttrycket om att få en kvarnsten om halsen. Åland riskerar att få 500 fundament om 5 000 ton ”om halsen” ifall projektet havererar. Denna risk måste vi ansvarstagande politiker uppmärksamma och motverka.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp