DELA

Ska regeringen agera förmyndare åt journalister?

    Ålands landskapsregering har kommit till stånd med en så kallad ”demokratistrategi”. Bland annat ska det hållas möten och utbildningstillfällen mellan landskapsregeringen och föreningen Ålands journalister. Syftet med detta samarbete är att landskapsregeringen vill förbättra mediernas möjligheter till en ”korrekt” rapportering!

    Den centrala frågan är: ska en regering, av vilket land som helst ska hålla på med demokratiåtgärder?

    Demokratin skapas nämligen av folket och enligt folkets villkor. En regering däremot har uppdrag att verkställa befolkningens vilja på demokratiskt sätt. Det betyder i klartext att omsätta sakpolitiska ämnen. Ifall en regering antar sig rollen att leka övervakare eller vill förmedla en bild hur folk ska förstå demokrati på ”rätt sätt” kommer allt mer ideologi i spelet som ska styra över människors tankesätt och konsumtionsbeteende. Och senast här pratar vi inte demokrati längre.

    Samma sak gäller medierna. Ska det över huvud taget finnas någon sorts samarbete mellan regeringen och medierna? Att medierna och politiken har en kommunikation med syfte att informera befolkningen oberoende är självklart i en demokrati. Men för det första ska dock gälla grundsatsen att medierna ska granska makten. Denna bit faller om medierna inte har rätt distans till makthavarna genom sådana demokratistrategier. Och för det andra kommer frågan om det inte finns en viss risk om ett visst förmynderi journalister utsätts för eller främjar till och med ”agendajournalistik”.

    I övrigt, hur ska läsaren veta om till exempel reportage om projektet ”Sunnanvind” återges objektivt och granskande när demokratistrategin innehåller dylika formuleringar om till exempel ”korrekt” rapportering?

    RENÉ JANETZKO

    KATJA JANETZKO

    ANETTE LEHTINEN

    SONJA WIDELIUS

    ÅLANDS KONSERVATIVA FÖRENING URD R.F.