DELA

Skandalöst med svämgödselutsläppen på landskapets marker

Ännu en gång har vi fått läsa i lokalpressen om överstora näringsutsläpp i de vikar och sund som hör till Lumparn, Ålands våta hjärta. Om vi inte kan skydda och förbättra vattenmiljön i Lumparn, hur ska vi då kunna skydda havet som omger oss, Östersjön?

De överstora utsläpp av svämgödsel som skett på landskapets marker, på kungsgårdarna i Bomarsund och Haga; ägor som är alla ålänningars – långt efter den 15 oktober och utan att gödseln har myllats ner inom tidsramen på 24 timmar, är en rejäl käftsmäll mot oss alla som värnar vattenmiljön, mot alla politiker som i senaste val har sagt att vattnet är den viktigaste frågan och framför allt mot alla andra jordbruksföretagare som sköter sig och som anstränger sig för att följa lagar och regelverk. Det är ett miljöbrott och ska hanteras som ett sådant.

Dagens mjölkgårdar är för stora, den åländska arronderingen är lämplig för små- och medelstora gårdar. Den åländska småskaligheten är viktig att värna. Om vi ska tävla med omkringliggande regioner i storlek och pris kommer vi aldrig att lyckas och risken är att fallet blir mycket stort om man misslyckas.

De politiska besluten på Åland handlar nästan alltid om pengar. Men faktum är att vi inte har råd att mista vårt dricksvatten, det viktigaste livsmedlet och vår värdefullaste resurs. Dricksvattnet är en ändlig resurs, vi har det dricksvatten vi har på jorden. Vi behöver ändra våra prioriteringar. I dag anser vi oss ha råd att resa runt halva världen, ibland flera gånger varje år, bygga stora hus och hålla oss med den nyaste hemelektroniken – men när det kommer till mjölkpriset är det alltid för högt.

Likabehandlingsprincipen, som Thomas Saurén och Tony Cederberg förtjänstfullt lyfte fram beträffande fiskodlingens enorma påverkan på vattenmiljön måste gälla också jordbruket. Likväl som fiskodlingen måste börja samla in näringen från fisken, måste mjölkgårdarna sätta tak på sina gödselbassänger och bygga ut kapaciteten så att det inte blir panik i slutet av året när bassängerna är överfulla.

Vad kan man göra, som liten enskild människa? Du som har röstat i senaste val, kontakta din politiker och kräv resultat! Vi måste stoppa det överstora näringstillflödet till och i havet. Innan vi får stopp på det, är alla andra åtgärder meningslösa. Vi har egen miljölagstiftning. Använd den för att skydda våra vatten, både dricksvattnet och havet som omger oss och som ger oss vår identitet.

Ett ordspråk från den amerikanska ursprungsbefolkningen säger; ”Inte förrän det sista trädet har huggits ned, inte förrän den sista floden blivit förgiftad, inte förrän den sista fisken har fångats, inte förrän då märker du att pengar inte går att äta”.

STYRELSEN FÖR RÄDDA LUMPARN R.F.