DELA

Skattegränsens onödiga byråkrati drabbar företagare och privatpersoner

Den nuvarande byråkratin kring förtullningar över skattegränsen medför att företagare och privatpersoner på Åland diskrimineras. Det är en självklarhet att hitta lösningen på skattegränsens problematik är en central fråga för nästa regering på Åland.

Den senaste tiden har många större webbutiker slutat leverera till Åland, på grund av den alltför krångliga byråkratin. Om det finns några aktörer som ens kan/vill leverera till Åland, får vi alltför ofta betala dubbel moms, för att företagen inte vill dra av på sin sida. Åland känner man oftast inte till, och ännu mindre dess skattegräns.

Får man en försändelse som är en gåva av en vän på fastlandet, behöver man nu förtulla gåvans värde för att kunna ta emot den. En gåva som redan är inköpt med moms. Återtigen dubbel moms.

Ett problem företagen stöter på, när man tar emot gåvor/varuprover är att de ska förtullas på ett uppskattat värde, så att man betalar moms på en vara som inte kostat något. Det är orimligt.

De leveranser vi företag får varje vecka, tar timmar i månaden att förtulla. Timmar vi kunde lägga på att utveckla personal och verksamhet i stället och bidra till ett framgångsrikt näringsliv på Åland. Vi kunde bidra till ökade skatteintäkter som finansierar välfärd och att ökar attraktionskraften, så att befolkningen trivs och turismen blomstrar.

Det finns åländska företag som behöver en, eller flera, heltidstjänster på att bara förtulla varor, och det är oerhört kostsamt. Förtullningen som inte ens tjänar något ekonomiskt syfte, då momsen alldeles oavsett går rätt som förut. Tidigare kunde man smidigt få igenom leveranser över skattegränsen genom att ange ett nummer på paketet. Det har gått att göra på ett enklare sätt, och det ska kunna gå att förenkla igen.

Tid är pengar och i slutändan påförs dessa merkostnader för tullbyråkrati på konsumenten. Ålänningar får nu högre priser på varor, och mindre möjlighet att näthandla, så minskad konkurrens.

Så klart att vi ska stödja den lokala handeln, men nu finns ju inte precis allt att köpa på Åland, och priserna måste hållas på en rimlig nivå. Vi har ett generöst utbud av varor och tjänster på Åland i relation till vår storlek, så önskar jag att det kan förbli även i framtiden.

Det finns åländska företag som skulle vilja växa, till exempel genom webbhandel över skattegränsen, men som idag inte kan. Byråkratin blir för krånglig helt enkelt. Vissa företag flyttar sin verksamhet till annan ort på grund av detta. Har vi råd med det?

Företagare på andra sidan skattegränsen har helt andra förutsättningar att växa och verka inom import och export, och mer tid till företagandet i sig. Det är betydligt sämre förutsättningar för företagande på Åland nu!

I regeringen Orpos regeringsprogram står det ” I brett samarbete utreds konsekvenserna av skatteundantaget för försändelser mellan fastlandet och Åland (post och gods)”.

Det är en bra början och det är nu otroligt viktigt att följderna för företagarna kartläggs och tydliggörs för alla inblandade. Vi behöver göra detta i gott och nära samarbete mellan åländska politiker, finska regeringen, tullen och näringslivet.

Det finns nära 3 000 företag på Åland, något att verkligen värna om och vara stolt över.

Politiker måste lyssna och arbeta för att förbättra förutsättningarna för de åländska företagen, då jag menar att företagen är hela grunden till vår välfärd.

Jag är övertygad om att vi kan leva med vår skattegräns. Att våra kommunikationer till och från Åland bibehålls, och helst utökas. Men det ska inte ske på bekostnad av företagare och konsumenter på Åland. Därför är skattegränsfrågan en av mina viktigaste valfrågor i höstens lagtingsval!

JULIA STENIUS (MSÅ)