Skuggflottan – en tickande miljöbomb för Östersjön
Efter Rysslands brutala invasion i Ukraina beslutade G7 i samarbete med EU att införa ett pristak för rysk olja, med målet att minska Rysslands intäkter. Men Ryssland fann ett sätt att runda detta genom att transportera oljan via den så kallade skuggflottan – ett system av fartyg som för råolja till länder som inte respekterar pristaket.
Problemet med skuggflottan är att många av dessa tankers befaras vara i dåligt skick – de är ofta äldre än 20 år och misstänks sakna försäkringsskydd. Frågetecken kring ägarförhållanden och underhåll är oroväckande. De är i praktiken ointressanta att befrakta i väst, men i skuggflottan får de nytt liv, fritt från insyn och regelverk.
Just nu ligger femton tankers till ankar precis utanför Estlands vatten, bekvämt utom räckhåll för kontroll och inspektioner. Detta då 12 sjömil från land inte är nationellt vatten. Längre in i ryska farvatten ligger ytterligare ett tjugotal oljetankers och väntar på att lastas. Det är stora mängder olja som passerar Finska viken varje dag med skuggflottan.
Vi har redan sett vad ett oljeutsläpp kan innebära. Den 22 oktober 2023 gick färjan Marco Polo på grund, vilket ledde till att 150 ton bunkerolja läckte ut. Trots att det gått över ett år pågår saneringsarbetet fortfarande. Tänk då på att en oljetanker i Östersjön kan lasta 80 000–100 000 ton olja. En liter olja kan förorena en miljon liter vatten. Blotta tanken på en olycka är fasansfull, främst när det finns experter som säger att det just nu inte är en fråga OM en olycka sker utan när. Vi måste göra vad vi kan för att förebygga katastrof.
Den ryska skuggflottan är en prioriterad fråga för länderna runt Östersjön. Därför arbetar vi från Åland aktivt inom den parlamentariska Östersjökonferensen, BSPC, för att sätta ljuset på problemet och driva på för en lösning. För oss på Åland är detta avgörande, då ett oljeutsläpp i Östersjön kan få allvarliga följder för våra hav, stränder och lokala näringar.
Åland kan och ska, med sin geografiska position och engagemang, spela en viktig roll i att pressa på för säkrare transporter och strängare regler.
Att skydda Östersjön är ett gemensamt ansvar.
ALFONS RÖBLOM (HI)
PRESIDENT FÖR BSPC 2024-2025
BENNY PETTERSSON (LIB)
MEDLEM I BSPCS:S ARBETSGRUPP FÖR ENERGISÄKERHET OCH SJÄLVFÖRSÖRJNING 2023-2025