DELA
Alla områden markerade ljusblått nedan omfattas av skyddsplanerna.

Skyddade marinaområden kring Åland

Med anledning av att Landskapsregeringen på grund av EU-förpliktelser undersöker att utöka skyddade marina områden runt Åland önskar de undertecknande organisationerna, vilka representerar majoriteten av jakt- och fiskeintresset på Åland, kommentera enligt nedan.

Jakt- och fiskeintresse utgör den överlägset största intressegruppen inom natur- och miljöområdet på Åland.

Frågan kommer vara ytterst viktig för alla med jakt- och fiskeintresse på Åland. Om skyddet inte anpassas så att traditionell småskalig jakt samt yrkes- och fritidsfiske tillåts inom de planerade skyddade områdena kommer merparten av alla ålänningars allmänna jakt- och fiskemöjligheter försvinna.

Alla områden markerade ljusblått nedan omfattas av skyddsplanerna.

Om jakt och fiske förbjuds inom dessa områden försvinner i princip ålänningarnas tillgång till bland annat de s.k. kronoholmarna och fiske på allmänt åländskt vatten.

Med tanke på att det grundläggande syftet med vår självstyrelse är att bevara vårt svenska språk, kultur och lokala sedvänjor så borde vår traditionella jakt och fiske bibehållas som en del av skyddet. Genom att bibehålla möjligheten för ålänningar till jakt och fiske så värnar vi om ett framtida starkt intresse för att bevara vår kulturmiljö. Småskalig jakt och fiske utgör inte ett hot mot någon art eller population men är avgörande för att bevara det starka samhälleliga intresset för en välmående skärgårdsmiljö.

Ett småskaligt hållbart kustfiske bidrar dessutom med klimatsmart lokalfångad mat, åländska arbetsplatser och försörjningsberedskap.

Vi anser att ett skydd mot irreversibel exploatering av miljön är rimligt och uppfyller EUkraven på skydd tillsammans med jordförvärvsreglerna och förvaltningsmodellen av åländska marina områdena. Däremot skall immateriella kulturarv som småskalig jakt och kustnära yrkes- och fritidsfiske få fortsätta enligt gällande lag.

30/10 strategin borde därmed införas väldigt restriktivt. I Finland borde ödemarken i Lappland prioriteras. På åländskt allmänt vatten och sk. kronoholmar borde man inrätta en ny åländsk form av fredning mot exploatering. Ax-reservat, där huvudmålet är att miljön och det immateriella kulturarvet bevaras. Småskaligt kustnära fiske och jakt, enligt gällande lag borde få fortsätta. På det viset kan vi bibehålla vårt kulturarv och även skydda miljön nu och i framtiden. De unika åländska jordförvärvsreglerna och vår lokala förvaltningsmodell skyddar redan miljön i mycket stor utsträckning i ett europeiskt perspektiv. Tidsbundna frivilliga fredningar mot EU-ersättning borde prioriteras på privatägt land och vatten.

Vår förhoppning med denna skrivelse är att skyddet kan riktas mot faktiska hot och att hållbara intressen som byggt ålänningarnas starka miljöintresse och unika skärgårdsmiljö skall få bestå.

Archipelago Pares r.f. (Ådans Vänner)

Ålands fiskare r.f.

Lumparlands JVF

Brändö JVF

Lemlands JVF

Vårdö JVF

Geta JVF

Kumlinge JVF, Kumlinge fiskelag, Prestgården och Kumlingeby samfällighet

Kökar JVF, Karlby samfällighet/fiskelag

Hammarlands JVF

Föglö JVF

Eckerö JVF

Saltviks JVF

Sunds JVF

Jomala JVF