Sockrad politik i Saltvik
2016 inkom en motion om sockerfria dagis. Saltvik kartlade därför rutinerna och den generella inställningen till socker på sina dagis. Det visade sig att personalen arbetar mycket medvetet och aktivt för att undvika onödigt raffinerat socker.
De tar ansvar för att fostra barnen till en hälsosam vardag. Sockerfria alternativ erbjuds de familjer som så önskar och generellt finns en stor lyhördhet över familjernas kostönskemål. Några vidare åtgärder ansågs inte motiverade.
I motionen om sockerfria dagis framgick inte vilket socker som diskuterades – om det var raffinerat eller socker i största allmänhet. Utan närmare formulering skulle dagisen kunna sluta servera frukt och bär och byta ut produkter med raffinerat socker till ”sockerfria” alternativ – där andra sötningsmedel användes istället. Visst, snabbt resultat – och sockerfritt…
Jag tvivlar att föräldrar vill byta ut en kost som redan är utan onödigt tillsatt raffinerat socker till produkter som istället innehåller t.ex. aspartam, neotam eller sukralos. Någon diskussion om sötningsmedel fanns inte i motionen. Bara begäran om sockerfria dagis.
Saltviks dagis följer en 48-sidig skrift framtagen av Livsmedelsverket 2016. Information om det framgick i beredningen inför fullmäktigemötet.
Skriften ”Bra måltider i förskolan” finns tillgänglig på Livsmedelverkets hemsida, men det var tydligt att de som skrivit motionen inte läst den. Istället la de ett ”nytt förslag” under mötet, understödde det inom partiet och fick till en omröstning. Efter röstetalen 12–2 reserverade de sig skriftligt.
Det ”alternativa förslaget” och reservationen förtydligar att det onödiga sockret på dagis skall begränsas och t.ex. fruktyoghurt och bullar ska undvikas. Fint. Bläddrar du skriften så ser du att motionärerna vill ”ändra till” det som Livsmedelverket redan föreskriver och alltså är de riktlinjer som dagisen följer.
Livsmedelsverket skriver på sid 21 att ”Mellanmål och frukost bör inte inkludera söta och näringsfattiga livsmedel, som exempelvis sötad yoghurt, fruktkräm, nyponsoppa, saft, glass eller bakverk. De ger energi, men för mycket socker och för lite näring.” På sid 27: ”För att minska intaget av socker och mättat fett rekommenderas osötade och magra mejeriprodukter. Yoghurt och fil kan smaksättas med färska eller frysta frukter och bär istället.”
Det fanns alltså inte någon skillnad på de två alternativen som omröstningen i fullmäktige handlade om! För familjerna i kommunen är det viktiga hur det fungerar i praktiken. Ett otroligt arbete görs redan.
Via Agenda 21 har kommunen ”Giftfria dagis” och för kosten följer de en professionell skrift där Livsmedelsverket rekommenderar att undvika onödigt raffinerat socker och vill att ”råden ska användas i kommunerna och förskolorna som stöd i det viktiga folkhälsoarbetet att främja bra matvanor hos barnen i förskolan. Att ge barnen en grund för bra matvanor är en satsning för framtiden.”
Saltvik har tidigare beslutat ta fram en gemensam kostpolicy, men idag kan Livsmedelsverkets skrift gott ses som dagisens kostpolicy. Här lyfts hälsosam kost (där bl.a. fullkorn, fetter, socker, salt, vitaminer, mineraler diskuteras).
Här finns råd om hållbarhet, miljö, närproducerat och ekologiskt. Tips på hur matsvinn kan minskas och hur konceptet ”Från jord till bord” ska användas. Skriften tar upp hur dagis ska göra vid olika dieter, allergier och medicinsk kost med mera.
Dagisen arbetar redan föredömligt och medvetet. Läs – och inspireras.
Helena Flöjt-Josefsson (S)