DELA

Sophantering i allmänhet

I stället för att reta upp hela samhället med Mise arrangemanget och få hela allmänheten emot sig sig borde man göra med sophanteringen som med tv-licensen, det vill säga sätta den på skattesedeln. Då slipper vi fundera på tvångsmedel.

En kort rekapitulation av situationen

Ett egnahemshus årsavgift år 2016 i Vasa var 36,67 euro per år och ett egnahemshus i Jomala samma år 137 euro.En sommarstuga i Vasa samma år var 11,31 euro per år och 119,04 i Lemland.

Jo, jag vet att det är billigare att hantera en större mängd hushåll, men i jämställdhetens namn så borde detta justeras någonstans och enklast är det med skattesedeln.

Jag har följt med Mise och Renhållningen nu ett antal år och de har skaffat större flashigare och lyxigare bilar hela tiden med uppdelade fack.

Jag irriterar mig på att dessa fina bilar niger när chauffören eller hjälpkarlen ska stiga ur bilen precis som handikappanpassade bussar. Redan den investeringen kunde man ha låtit vara. Sedan vill jag påstå och det har jag skrivit om tidigare i tidningarna det vill säga att det vore mycket fördelaktigare och vettigare att man hade enkla enhetsbilar utan fyrfackssystem som samlar upp soporna hos kunderna och sopstationerna och för soporna till en central uppsamlingsplats där man har en sorteringsstation som sköts av en handfull erfarna och professionella sopsorterare som är utbildade i att sortera sopor. På så sätt kan man få sophanteringen effektiviserad och skött på ett förnuftigt sätt. Jag vågar påstå att dessa gissningsvis 5–10 gubbar sorterar soporna hundra gånger bättre än de oprofessionella sopsorterarna (30 000) som i dag förväntas leverera soporna i fyrfackstunnor.

Då jag dessutom förstått att detta arrangemang (hörsägen) dessutom beror på att datasystemet för logistiken inte medger att man tar alla kärl på samma gång enligt samma rutt utan måste skicka en annan bil en annan dag, då blir jag oroad över miljön.

Dessa nya bilar, i sig visserligen med modernaste miljömotorerna väger en hel del och allt detta överlopps krimskrams ska transporteras fram och tillbaka med endast begränsad nyttolast.

Här på Åland har man dessutom gjort det omöjligt för turister och andra besökare att med rimliga medel komma åt sopkärl. Jag tänker till exempel på fågelskådarna som kommer från Finland till Åland och vistas två veckor på Lågskär och när de kommer i land kan de inte leverera soporna någonstans utan tvingas ta det med sig med färjorna tillbaka till fastlandet.

Där finns det åtminstone en sopstationer vid varje butik och båthamn där man kan lämna sina sopor

Det har talats mycket om hämtningsintervallet som jag anser att var och en borde själv få avgöra. Förr i tiden hade man en flagga på postlådan då det skett något i den. Sophanteringen kan skötas på samma sätt men med modern it-teknik kan man som bostadsinnehavare kunna klicka på en knapp som på Mises karta lyser upp en punkt då en soptunna enligt innehavaren är tömningsbar.

MILJÖARBETSKYDDSINSPEKTÖREN