Sosseröst väger tyngre
Det sägs att det inte är någon skillnad mellan den borgerliga och socialdemokratiska listan i riksdagsvalet. Båda listorna jobbar för sjöfart, sociala frågor, självstyrelsen och det svenska språket. Den enda skillnaden är valet av grupptillhörighet antingen svenska riksdagsgruppen eller socialdemokraterna.
Det är här skillnaden kommer in. Alla de frågor socialdemokraterna för fram har vi förankrat i det socialdemokratiska partiet på fastlandet. Att rösta på socialdemokraterna är att rösta på ett program som redan har stort stöd i den kommande riksdagen och som kommer att beaktas vid regeringsprogrammets skrivningar förutsatt att socialdemokraterna ingår i nästa regering.
Den enda på alliansens lista som vet vad han vill och som kan politik är Magnus Lundberg. Synd att han inte kandiderar för centern. En ålänning i det stora finska centerpartiet skulle spela en stor roll. Roger Eriksson kastar ur sig det ena vallöftet efter det andra utan att ha någon förankring för dem. Han dukar fram sitt smörgåsbord i hopp om att fresta förbipasserande väljare. Risken för väljarna att få läckerheterna i halsen är stor. Elisabeth Nauclers politik blir alltmer svårbegriplig. Det enda vi får höra av henne är att alla, också alla på den borgerliga listan har en socialdemokratiska grundsyn samt att tofflorna och tekannan från 1978 finns kvar i Helsingfors.
Valet handlar om huruvida centern eller socialdemokraterna skall bli riksdagens största parti. Under denna mandatperiod har centern haft 54 mandat och socialdemokraterna 53. Opinionsmätningarna visar att det är jämnt skägg. En åländsk socialdemokrat kunde bli vågmästare, vilket skulle ge Åland ett fantastiskt förhandlingsläge under de kommande fyra åren. En röst på en åländsk socialdemokrat har ett större värde än en röst på den splittrade alliansen eftersom valet gäller om den åländska riksdagsledamoten skall sitta i den socialdemokratiska gruppen eller i svenska riksdagsgruppen.
Barbro Sundback 8 (s)