DELA

Stöd nordisk konst och kultur i all dess mångfald!

Den 22 oktober avslöjas återigen vinnarna av Nordiska rådets priser. Den som till slut får utmärkelserna är som vanligt både spännande och oförutsägbar. En sak är dock säker: inget av priserna kommer att gå till en bildkonstnär. Och det är synd för de nordiska konstpriserna har genom åren varit avgörande för att lyfta fram och uppmärksamma konst och kultur i Norden. Litteraturpriset, det äldsta av de nordiska priserna, delades ut första gången 1962. Det följdes av musikpriset 1965, miljöpriset 1995, filmpriset 2002 och barn- och ungdomslitteraturpriset 2013. Nu 2024 är det dags att skaka om saker igen och inrätta ett pris för nordisk bildkonst, och på så sätt säkerställa att priserna fortsätter att uppfylla sitt syfte: nämligen att visa upp det breda utbudet av nordiska konstnärliga uttryck. För varför är bildkonsten, som spelar en central roll i nordisk kultur och samhälle, fortfarande frånvarande?

De nordiska bildkonstnärsförbunden har under de senaste åren försökt föreslå ett Nordiska rådets bildkonstpris som å ena sidan skulle höja bildkonstens ställning bland de andra konstformerna, och å andra sidan bidra till att utöka det nordiska kultursamarbetet och främja större korspollinering i hela regionen. Det råder stor entusiasm och tilltro till betydelsen av ett sådant pris i de nordiska länderna, och förslaget stöds av organisationer som Bildkonstnärsförbundet (Danmark), Samband Islenskra Myndlistarmanna (Island), Norske Billedkunstnere (Norge), Konstnärernas Riksorganisation (Sverige), Nunatsinni Eqqumiitsuliortut Peqatigiiffiat (Grönland), Føroysk Myndlistafólk (Färöarna), Suomen Taiteilijaseura (Finland) och Åländska Konstnärer (Åland).

Priset ska omfatta de många formerna av bildkonst – från installationskonst och måleri till konstfilmer, skulptur, social konst och performance – och ge bildkonsten den lika ställning som den förtjänar bland de andra utmärkelserna. Ett sådant pris skulle lyfta fram mångfalden inom nordisk bildkonst och stärka förbindelserna mellan de nordiska länderna. Samtidigt skulle priset bidra till att främja nordisk bildkonst utanför regionen och utöka intresset för och erkännandet av konstens unika bidrag till vår kultur. Bildkonst spelar en avgörande roll i samhället såväl som för individen. Som en form av visuell kommunikation har den förmågan att förmedla sensoriska insikter och öppna upp ämnen som kan vara svåra att förstå. Möten med bildkonst kan skapa djupa och meningsfulla upplevelser och inbjuda till reflektion. Expansiv som den är, bildkonst förbinder kropp och själ och inbjuder oss att reflektera över sociala och etiska frågor. Därför är det väsentligt att Nordiska rådet erkänner värdet av bildkonst genom ett pris som ställer denna konstform på likvärdig fot med andra konstnärliga uttryck.

Ett Nordiska rådets bildkonstpris skulle vara en aktuell och viktig uppdatering av de nordiska konstpriserna, till gagn för både samhället och konstnärerna själva. Det skulle vara en stark signal att Nordiska rådet erkänner bildkonst som en väsentlig del av nordisk kultur. Priset skulle främja medvetenheten om varandras konstnärliga insatser och konstnärer och stärka det gemensamma nordiska kulturarvet och känslan av enhet. Att fortsätta att förbise bildkonsten innebär att Nordiska rådet inte tillräckligt stödjer och lyfter fram en viktig aspekt av nordisk kultur och därmed misslyckas med att stärka det nära nordiska kultursamarbetet, trots alla goda avsikter. Alla de nordiska länderna har en stark tradition av att stödja och investera i konst och kultur, vilket är en integrerad del av våra moderna välfärdssamhällen. Konst- och kulturpolitik handlar om att skapa kvalitet och perspektiv, att stärka den demokratiska fostran och att stärka samhällets upplevelsemässiga och estetiska kvaliteter. Bildkonst är en central del av detta; det skapar insikt och perspektiv och förbinder oss som medborgare i en gemenskap. Ett pris för bildkonst skulle stärka denna tradition och bidra till att främja en bred och mångsidig förståelse för konsten i Norden.

Denna text är skriven av Danmarks Bildkonstnärs förbund som önskar att den publiceras i som en påminnelse om det förslag som har lagts fram av de nordiska konstnärsförbunden. Ålands Konstförening med sektionen Ålands Konstnärer ställer sig bakom förslaget.

REGINA SANTAMÄKI FISCHER

ORDFÖRANDE ÅKF