DELA

Storskalig exploatering av Ålands havsområden

Reflektioner efter att ha lyssnat på seminarium hos Ålandsbanken där OX2 representant presenterade deras satsning på storskalig havsbaserad vindkraft norr och söder om Åland.

Omfattning gäller cirka 300 vindkraftverk i Norra havet och cirka 300 vindkraftverk i Ålands hav.

Dessa skulle i bästa fall kunna leverera effekten 3–4 GW vardera. Det skulle motsvara cirka 5 Olkiluoto om man bortser från sammanlagringsfaktorn 0,9 för anläggningarna och kapacitetsfaktorn (~ 40 procent ). Om dessa inräknas blir den verkliga producerade energin enl ovanstående 1,5–2 Olkiluoto.

Vad är det som driver vindkraftsaktörer att Åland skall vara en storskalig producent av el till Sverige Finland? Och detta på bekostnad av vår unika miljö, våra havsområden gestaltning marina och landlevande djur och inte minst vi människor. Om detta skulle förverkligas motsvarar det Ålands energiförbrukning på ~350 GWh/år med cirka 70–100 Åland!

Vad är priset för denna rovdrift av Åland och vem kommer stå för notan när korthuset rasar?

Vi ser nu hur illa sinnade har skadat Nordstreams ledningar och vem är så naiv att tro att ett par gigantiska 300 meter höga vindmöllor inte skulle utsättas och hela parken slås ut med relativt enkla medel och hur ställer sig försvaret i Sverige som stoppat flera tänkta vindkraftsparker och Finlands försvar och detta med anledning av inträde i NATO.

Lite fakta från befintliga vindkraftsparker. Kalkyler från norska Eguinors satsning i Doggers bankar visar på förlust och med sjunkande kapacitetsfaktor enligt Universitetet i Stavanger (källa: Energinyheter.se. Universitetet i Stavanger professor Petter Osmundsen).

Även Lillgrund i södra Sverige så har man stängt Yttre Stengrund efter bara tio år bland annat på grund av låg kapacitetsfaktor. Lillgrund som är Sveriges största går också med förlust enligt Vattenfall (källa: Chalmers tekniska högskola professor Per Fahlén).

Vi ser skrämmande resultatet av decennier av felaktiga energibeslut och hur vi har förstört världensbästa energisystem som en gång fanns i Sverige efter energibeslutet 1968 med kärnkraftssatsningen i södra Sverige med Barsebäck Ringhals Oskarshamn samt Forsmark i Uppland. Allt detta redogör professor Jan Blomgren om i sina studier och forskning.

Den ökande oplanerade energiproduktionen kommer slå ut mängder med tung industri småföretagare och helt förändra ett samhälle där man visste att det alltid fanns el till ett pris man visste.

Med vindkraft måste det ersättas alla de dagar då det inte blåser.

Och för att citera Jan Blomgren ”så nu skiter vi i miljön det blir come back för olja kol” Och Karlshamsverket och uppstart av kolkraftverk i Tyskland samt Finska kolkraftverket Meri-Porin med 560 MW.

Till sist en tanke på det jag ser från Lotsberget med det blixtrande skenet från Långnabba samt oljud för de boende och tänker hur skulle det kunna bli med denna galenskap.

Hinderbelysning på vindkraftverk över 150 meter skall ha högintensivt vitt blinkande sken enligt gällande bestämmelser. Ett 300 meter högt vindkraftverk kommer synas från horisonten cirka 6 landmil. Och det intressanta och kloka inlägget av Sophia Sundelin. (Pausa Nu!)

Vi kan bättre och först och främst arbeta för att självförsörja Åland med planerbar energi och det är val nästa år.

KENT LANSING

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp