Signaturen ”Mot vindkraft” (konstigt namn) påstår att lagtingsledamöternas kunskap om vindkraft är dålig. Tycker det är värt att ta en närmare titt på hur det står till med den saken.

Lika bra att titta på Finans- och näringsutskottets betänkande och lyssna på vad som sades i plenum den 25 april 2022. Eftersom stort fokus läggs på de stora intäkterna var det naturligt att börja med den biten. Här ett direkt citat ur dokumentet.

”Ett räkneexempel: arrendeintäkten kan bli drygt tre miljoner euro om arrendeavgiften är två procent av produktionsvärdet för en vindkraftspark med en installerad effekt om en gigawatt (GW) och en årsproduktion om 5 250 gigawattimmar (GWh) el till ett marknadspris på elenergi om 30 euro/megawattimme (€/MWh)”.

Om parken på 1GW skulle ge 100 procent skulle årsproduktionen vara 8 760 GWh. 5 250 GWh skulle ge en verkningsgrad på 60 procent, alltså lite högre än Berz teoretiska koefficient på 59.3 procent för vindturbiner. I praktiken kan man kanske komma upp till cirka 45 procent vid perfekta vindförhållanden, men på årsbasis handlar det snarare om cirka 30 procent eller hälften av det som används i räkneexemplet, vilket i sin tur skulle halvera intäkterna till 1,5 miljoner.

Man räknar med ett pris på 30 euro/MWh. För att tillverka vätgas till ett konkurrenskraftigt pris för tillverkning av fartygsbränsle har Aurora Institute räknat ut att priset på elen måste ligga i trakten av 15 euro/MWh, ungefär det pris som elen i Nordnorge har.

Här blir det tyvärr återigen en halvering och nu är vi nere i 750 000 euro.

En annan sak som framhölls flitigt i plenum var att det var bråttom om man ville rida på den första vågen. Tyvärr är det nog så att den första vågen har passerat för ett bra tag sedan och det som återstår är nog snarare efterdyningen och den är nog inte mycket att surfa på.

Siemens Gamesa en av de största tillverkarna av vindkraftturbiner rapporterade en förlust på över 600 miljoner euro för de senaste sex månaderna delvis beroende på stigande material- och transportkostnader.

Offshoreindustrin går på högvarv både med havsbaserad vindkraft, gas och olja och priserna stiger från dag till dag.

Som det ser ut måste jag nog hålla med signaturen ”Mot vindkraft”, det är kanske inte så bra med kunskapen om havsbaserad vindkraft i lagtinget om man undantar Stellan Egeland (Ob) som faktiskt försökte ta upp just detta i sina inlägg.

Själv tror jag inte att det kommer att byggas nån havsbaserad vindkraft i dom åländska vattnen, det är alldeles för riskabelt och skulle bli för dyrt. Skulle det mot all förmodan byggas är det nog bara lite sopor som kommer iland på Åland, allt annat går nog vår näsa förbi.

Den tanke som däremot oroar mig är att man skall flytta in byggandet till alla mindre kobbar och skär norr om Åland för att få ner kostnaden. Det skulle vara en katastrof för den sista orörda skärgården i Norden.

Tyvärr är det med skyddet av miljön som med djuren i George Orwells Djurfarmen ”Alla byggprojekt är likvärdiga ur miljösynpunkt men projekt gällande förnyelsebar energi är lite mera likvärdiga”.

ÅKE GUSTAFSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp

    Besök för mer information.