DELA

Synskadades rättigheter ska säkerställas

Ålands synskadade tar genom Sanna Söderlund (Nyan 23.2) upp ett viktigt och angeläget ärende gällande synskadades rättigheter i förslaget till ny funktionshindersservicelag som riksdagen för tillfället behandlar. Jag är glad att meddela att förbättringar har gjorts i lagförslaget gällande just detta. Framförallt finns det en tydlig politisk vilja gällande detta, även om själva lagförslaget som social- och hälsovårdsministeriet arbetat fram använder en hel del ny terminologi som skapar osäkerhet. Därför är det viktigt att fortsätta följa med att det blir som riksdagen politiskt beslutat och velat gällande att synskadades rättigheter självfallet ska säkerställas.

Oron som uppkommit gällande rätten till undervisning i punktskrift och förflyttningsteknik (hur man använder den vita käppen för att ta sig fram) uppkom efter att social- och hälsovårdsutskottet godkänt sitt utkast till utlåtande. Där hade en otydlig skrivning plötsligt, och enligt min information helt oavsiktligt, uppstått.

Riksdagens grundlagsutskott hade krävt att utlåtandet skulle gå via grundlagsutskottet ytterligare en gång eftersom det funnits så mycket att rätta i lagförslaget efter att grundlagsutskottet godkänt första utlåtandet.

Ålands handikappförbund, Finlands svenska synskadade och flera personer tog direkt kontakt om saken till mig per telefon. Jag kunde därför genast lyfta upp den här frågan i det sakkunnighörande som vi ordnade i grundlagsutskottet och där vi också i beslutet tog upp synskadades rättigheter i vårt utlåtande med en stark skrivning. Social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen, som ansvarar för frågan, har därefter förtydligat den här punkten.

De menar i utskottet att den här saken är helt rättad och att ingen otydlighet finns kvar. Jag är dock medveten om att det ännu finns vissa frågetecken hos vissa sakkunniga. Men då både social- och hälsovårdsutskottet och social- och hälsovårdsministeriet bedyrar att detta inte längre är oklart, samt grundlagsutskottet också tagit upp saken i ett utlåtande är det svårt att i detta skede få ytterligare försäkringar då social- och hälsovårdsministeriet och utskottet borde sitta på den bästa expertisen.

Jag tycker ändå att det är mycket viktigt att följa med saken och ta in en skrivning om det i nästa regeringsprogram ifall det visar sig att något behöver preciseras ytterligare och att det då snabbt kan göras. Det här kommer också generellt behövas eftersom hela lagförslaget är en enorm helhet där massor av extremt viktiga detaljer finns. Från grundlagsutskottets sida har vi inte varit nöjda med lagberedningen då det i det första lagförslaget fanns sådana uppenbara brister. De är nu rättade, men på grund av lagförslagets storlek, finns mycket motiverade skäl för nästa regering och riksdag att följa med det här då osäkerheter man inte förutspått kan uppkomma. Det finns en osäkerhet hos flera intresseföreningar som är mycket motiverad. Därför behövs också en tät kontakt med tredje sektorns föreningar och organisationer.

Mats Löfström

Ålands riksdagsledamot