DELA

Trafiken räcker inte till

Viking Line sålde Rosella när de fick ett bra/överraskande erbjudande, som deras resultat- och balansräkning inte kunde tacka nej till så är det förståligt att det tog det beslutet. Saknaden är stor när trafiken på linjen Mariehamn–Kapellskär försvunnit. Rykten gör dock gällande att Viking Line letar efter lämpligt tonnage, som går att anpassa till de nya kraven som Fit for 55 kräver. Det är positivt och utvecklande, kanske finns det ett inköpt anpassat tonnage till nästa sommarsäsong.

Om vi sedan vänder oss inåt och tittar på den rederiverksamhet/skärgårdstrafik som landskapsregeringen nedmonterat under denna mandatperiod är det mer bekymrande. Den är helt avsaknad av utvecklingsidéer och beslut. Avgående minister hänvisar till statistik som passar den nedmonteringspolitik som förts under denna ministär och som kommer att påverka även de kommande åren. Ministern hävdar att inköpet av Ådan är en god affär, tror nog att det är norrmännen/säljaren som gjort en god affär. Betänk att den kostade nästan hälften av vad Viking Lines Rosella kostade.

En ny regering kommer inte riva upp en massa avtal och erhålla ännu fler bötesförelägganden, utgår jag ifrån. Nästa regering får inte ens ha det som ett vallöfte, det är inte en sådan politik Åland förtjänar.

Hur skall de överklagade kommande böterna med extra straffräntor finansieras? En inbesparing som inte får belasta skärgårdstrafiken, kan inte ses som en investeringskostnad eftersom det de facto är en anti-investeringskostnad. Nu har ministern och landskapsregeringen beslutat att det är så här historien över deras trafikpolitik ska bli ihågkommen: kostnadsdrivande och intetsägande. Senaste vallöften och dess förverkligande har skadat framtidstron, Åland behöver en förändring.

Nu har vi också fått ta del av vad ledande tjänsteman på Ålandstrafiken tycker om framtiden när hon får ha visioner. Inga framtidsvisioner utan med en förklaring varför saker blivit som de blivit enligt bland annat följande: bilarnas storlek har blivit större samt dörrarnas storlek, okynnesåkande med släpvagnar, extra avgifter för att boka fast det finns årskort, alldeles för lite framförhållning vid bokningar från resenärernas sida, sena avbokningar.

Allt detta är andras, resenärernas, fel. Ingen skugga skall falla på hennes arbetsgivare. Det är en arbetsplatspolitik vi noterat i ökande grad under nuvarande landskapsregering, se lojal och bekväm arbetstagare.

I stället borde en ledande tjänsteman ha visioner och idéer, kanske den kvalifikationen inte efterfrågades i arbetsbeskrivningen. Personen ifråga borde besitta ”hands on”-kunskaper och se varför det brister och komma med konkreta åtgärdsförslag. Ålandstrafiken får också direkta input från resenärerna som borde vara ett grundmaterial när det talas utveckling inom skärgårdstrafiken. Månne det finns nedtecknat för framtida bruk eller är det förvarat de i det runda arkivet?

Nästa regering behöver investera i ett bokningsprogram som skapar underlag för framtida fartygsbeslut. Lägga om och förkorta rutter som möjliggör en omställning till en renare drift och en mer anpassad turlista efter behov. Inga beslut är också beslut, fast i fel riktning.

Trevlig självstyrelsedag,

MIKAEL STAFFAS

INTRESSEBEVAKARE