DELA

Trumps handelskrig gör världen fattigare och USA mer ensamt

    Precis som rumpnissarna i Astrid Lindgrens saga om Ronja Rövardotter skulle man vilja fråga: Varför gör man på detta vis? Det är svårt att försöka bortförklara vidden av de handelsbeslut som president Donald Trump nu gör. De kommer inte som någon överraskning. Under hela hans presidentkampanj har han anklagat omvärlden för att ha bedragit, utnyttjat och lurat USA. Han har inte bara sagt att tariffer är det engelska språkets vackraste ord utan också att EU skapats med huvudmålet att klämma åt USA.

    Jag hörde honom själv tala några dagar innan presidentvalet på ett flygfält på landsbygden i Pennsylvania, där han konstaterade att USA:s så kallade vänner är de som är allra värst. USA:s närmaste vänner och allierade har nu fått se vad Trump menade och de länder han först gick åt var grannländerna Mexiko och Kanada, två länder som Trump bara för några år sedan gjorde nya deals med under sin första presidentperiod. Nu rivs de nya avtalen upp igen. Hur i all sin dar ska någon kunna lita på något som Trump eller USA kommer överens om då saker hela tiden ändras och aviseras utan förvarning via tweets.

    Det kommer också bli en långsiktig konsekvens av detta. Det förtroende som nu raseras kommer inte vara enkelt att bygga upp på nytt och det kommer göra USA ensammare och svagare på sikt eftersom han trycker bort landets traditionella allierade i famnen på landets traditionella rivaler. Japan och Sydkorea, USA:s främsta allierade i regionen, men som har en mycket svår historia sinsemellan, har redan haft ett första möte om att fördjupa handeln med Kina. De har inga andra val då USA vill minska handeln med dem. EU kommer stå inför samma val och där EU måste lyckas hållas enat.

    Trumps handelstullar är åtminstone de högsta som USA infört sen 1930-talet. Det var en tid då USA också vände sig inåt och valde Amerika först. Några år senare var Europa i brand och USA väcktes brutalt från sin självvalda isolering genom Japans överraskningsanfall på Pearl Harbor. Vi måste säkerställa att 1930-talets misstag inte återupprepar sig på andra områden än handeln, och just därför skulle det vara viktigt att komma bort från den här konflikten så fort som möjligt.

    Handelskrig innebär stora kostnader för alla och amerikanska konsumenter kommer betala ett högt pris genom att priserna på importvaror kommer öka. USA är ett stort land, men landet är inte självförsörjande på allt. Asien producerar en stor del av konsumtionsvarorna och Europa producerar många specialmaskiner. Om en sådan maskin bara produceras på en plats i världen kommer det enda resultatet av tullarna bli att priset på maskinen går upp om den behövs medan konsumenterna i slutändan står för kostnaden och inflationen tilltar.

    Det är sannolikt att EU kommer svara med välavvägda motsanktioner. Kina har redan gjort det. Även om USA har ett handelsunderskott i varor, något Trump framhäver, har USA ett handelsöverskott i tjänster, något Trump inte framhäver. USA finansierar också sitt eget gigantiska budgetunderskott med utländska pengar något som också innebär risker för USA.

    Vid sidan av de direkta kostnaderna betyder tullarna att många ekonomiska investeringar kommer läggas på is eller avbrytas på grund av osäkerheten, något som kommer påverka hela världsekonomin, också oss. Vi måste klara av att hålla huvudet kallt och inte dra i bromsen i själva för att förvärra det för oss. Betydelsen att köpa lokalt har blivit ännu viktigare.

    Desto längre den här perioden kommer hålla på desto större kommer inverkan att bli för den USA-centrerade och USA-ledda finansvärlden som byggts upp av USA sedan andra världskriget via Bretton Woods och de USA-skrivna reglerna för frihandel. De har byggt på värderingar, inte nollsummespel. Finland och Europa har vunnit på att vara en del av den världen, men inget land har vunnit lika mycket som USA själva. Inget land har heller lika mycket att förlora på det som nu händer som USA. Ändå gör man det trots alla varningssignaler från börsen, konsumenter, realekonomin och allvarligt oroade och ledsna vänner och allierade.

    Det finns en risk att svaret på rumpnissarnas fråga är att detta är ideologiskt drivet och att man på riktigt vill stöpa om den världshandel USA byggt upp. Vi behöver vara förberedda på det också.

    MATS LÖFSTRÖM