DELA

Utred lösningar för studiestödet

Antalet ungdomar som tvingas ta paus i studierna eller inte kan påbörja studier för att pengarna inte räcker till riskerar att öka. De ökade levnadskostnaderna slår hårt mot den samhällsgrupp som vi borde hålla ögonen öppna för mer. Dessutom är satsningar på utbildning totalekonomiskt lönsamma. Jubileumsfonden Sitra har i en undersökning 2021 visat att Finland belastas av kostnader på upp till 18 miljarder euro årligen av att alla vuxna inte kommer in i arbetslivet. Läget kan inte vara bättre sedan dess.

Ålands lagting har nyligen klubbat en ny studiestödslag. Lagen är ett betydande steg framåt vad gäller ökad rättssäkerhet, minskat papperskrångel och mer livslångt lärande. Men i och med behandlingen av lagförslaget visar det sig att en orättvisa för de åländska studerandena inte ännu kommer att lösa sig.

År efter år nås Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams) av missnöjda och besvikna studerande som anser att det är orättvist att deras finländska studiekamrat, som rentav kan bo i lägenheten bredvid, får ett högre bostadsbidrag än vad de själva får från Åland.

Vi tar ett vanligt exempel. En åländsk studerande i Sverige har ett kontrakt där hyra också ska betalas under sommarmånaderna. Personen, som vill tillbaka till Åland under sommaren, får inte hyra ut i andra hand. Personen får inget åländskt bostadstillägg eftersom hen inte får studiestöd under sommarmånaderna.

I dagsläget har man däremot som finländsk studerande rätt till ett allmänt bostadsbidrag från Folkpensionsanstalten som uppgår till 210 euro. Detta eftersom bidraget inte är direkt kopplat till studiestödet i Finland.

Det finns dessvärre ingen öppning i den finländska lagen i dag för ålänningar som studerar utanför Åland för att få det finska stödet under sommarmånaderna. Detta behöver ändras. Flera olika lösningsförslag har lyfts, men det verkar som att landskapsregeringen inte längre tar frågan på så stort allvar.

Därför lämnade vi i Hållbart initiativ ett förslag som uppmanade landskapsregeringen att utreda lösningar för att komma till rätta med problematiken. Det var enbart Socialdemokraterna och Robert Mansén (C) som stödde förslaget.

I finansiellt oroliga tider vi levt i sedan pandemin är det otroligt viktigt för hela samhället att vi hjälper folk att komma ut i utbildning och förhindra att de tvingas avbryta sin utbildning på grund av ekonomiska svårigheter. Plånboken ska inte få styra vem som får studera vad.

En högutbildad befolkning har så många positiva fördelar, inte minst i utvecklingen av nya affärsmöjligheter och innovationer. Utan utbildning, ingen ordentlig hållbar samhällsutveckling.

HÅLLBART INITIATIVS LAGTINGSGRUPP