DELA

Vändning i Mariehamns äldreomsorgspolitik

    Nu krävs det politisk beslutsamhet med en tydlig riktning för att skapa förutsättningar för en fortsatt högkvalitativ vård- och omsorgsstruktur inom äldreomsorgen i Mariehamn. I den fortsatta debatten är det viktigt att inse att behoven av vård- och omsorgsplatser sträcker sig bortom begreppet demenscenter och att det även finns ett behov av att diskutera en bredare service för äldre personer i allmänhet i Mariehamn.

    Diskussionen kring demensvård- och omsorgsplatser i Mariehamn kan utan egentliga hinder inkluderas i konceptet äldrecenter. Det är konstruktivt att i det här skedet konstatera att dessa två koncept inte nödvändigtvis utesluter varandra, utan snarare öppnar upp för flexibilitet och anpassning.

    Ett kombinerat äldrecenter och demenscenter kan erbjuda stöd och service för personer med demenssjukdomar och samtidigt äldre personer i allmänhet som främjar deras välbefinnande och självständighet. Genom att erbjuda olika tjänster och aktiviteter kan ett så kallat äldrecenter fortsättningsvis skapa en meningsfull och engagerande miljö där äldre kan delta i samhället och få det stöd de behöver. Ett äldrecenter kan fortsätta erbjuda omsorgsplatser med specialanpassade tjänster som dagverksamhet, stödgrupper och andra insatser för personer med demenssjukdomar.

    När det gäller ett demenscenter bör diskussionen lyftas till en övergripande nivå och vara en del av en bredare strategi för demensvård och omsorg i hela landskapet Åland. Ett demenscenter för hela Åland skulle fungera som ett kunskaps- och kompetenscenter och erbjuda expertis, kunskap och stöd för personer som har fått en demensdiagnos och deras anhöriga. Det bör vara en central plats där man samordnar och tillhandahåller specialiserad vård och kompetens inom demensvården i hela landskapet.

    Diskussionen om vilken organisation som bör vara huvudman för ett sådant demenscenter blir en viktig fråga att ta upp i den övergripande debatten.

    För Mariehamns del och med tanke på nuvarande situation och det akuta behovet av omsorgsplatser ser jag inte någon kontrovers i att föra fram ett förslag som tar sikte på ett koncept som kombinerar resurserna demenscenter och äldrecenter. Om förslaget möjliggör en snabb utbyggnad av fler vård- och omsorgsplatser i Mariehamn är jag beredd att ge mitt understöd. Det är dock viktigt att notera att placeringen av ett sådant äldrecenter bör diskuteras och utvärderas noggrant för att säkerställa optimalt boende för de äldre. Trobergshemmet, där äldrecentret nu är föreslaget, kanske inte är den mest optimala platsen ur ett boendeperspektiv. En noggrann analys av olika möjliga platser och deras fördelar och nackdelar bör göras för att fatta ett välgrundat beslut om placeringen.

    Det är således fullt möjligt att kombinera resurserna och tjänsterna från både koncepten demenscenter och äldrecenter för att möta behoven hos personer med demenssjukdomar och äldre personer generellt i Mariehamn.

    Det är viktigt att fortsätta dialogen och diskussionen för att klargöra vilka behov som finns, vad som är mest lämpligt för Mariehamn och hur man kan skapa en balanserad och ändamålsenlig vård- och omsorgsstruktur. Genom att ta hänsyn till både demensrelaterade behov och generella äldreomsorgsbehov kan vi politiskt sträva efter att erbjuda en helhetssyn och en mer heltäckande vård- och omsorgslösning för alla äldre invånare i Mariehamn.

    ROGER JOHANSSON (LIB)