DELA

Varför bojkottas Lilla holmen?

Varför motverkas utvecklingen av Lilla holmen?

Man förstår ingenting som vanlig icke-politisk medborgare. Lilla holmen som kunde bli Mariehamns Golden Gate Park står där och förfaller, utan att utnyttja de fantastiska resurser den har. På grund av politisk obeslutsamhet? Eller vad är det?

Har man någon konstig plan för området i framtiden som inte kommer upp just nu, eftersom alla försök att få den trivsam och upprustad sänks?

Varför fick inte Anders Wiklöf rusta upp? Vilken oas det skulle bli med upp med upprustad danspaviljong, café, djurpark. Påfåglarna får inte gå ut eftersom kvarnarna mal så långsamt och inga beslut fattas.

Djurskötarna har föreslagit får och getter som skulle beta där inom en inhägnad. Varför togs staketet bort så fort en så fin idé framlades?

Detta reflekterar jag över med en morgonkaffe på bänken vid stranden. Fint att det finns bänkar …

Åland är litet och det borde vara lättare att fatta beslut. Är det bara en eller två som bestämmer och bojkottar alla goda idéer?

KICKAN FRANZÉN

SVAR PÅ INSÄNDAREN:

Tack för din insändare. Dina frågeställningar är relevanta och stärker det nuvarande infrastrukturnämnd också har konstaterat; att Lilla holmen är en viktig plats för Mariehamnarna. Enligt dialoger med barn och medborgare som förts (genom åren) kan vi också dra samma slutsats.

Just nu finns en områdesplanering som tyvärr inte ännu är klar som vi väntar på för att ha möjlighet att gå vidare. Det är en av orsakerna till att arbetet inte har framskridit i den takt vi önskat.

Alla önskar att processerna kunde gå snabbare, men för att behandla ärenden krävs vissa demokratiska processer att förhålla sig till. Den gamla planen är mycket gammal och är i stort behov av förnyelse.

Flera av byggnaderna är i dåligt skick och undersöks som bäst. Det finns absolut skäl att ta ställning till för hur en framtida användning kan se ut. Tyvärr är det så att när budgeten läggs varje år (de senaste 30 åren) så har skola, socialvård och äldreomsorg prioriterats högre än infrastruktur och parker. Det betyder inte att Lilla holmen motarbetas men att det är svårare att budgetera stora kostsamma renoveringar.

Förra året gjordes en omfattande upprustning av omklädningshuset. Resultatet har gett fin respons och är en viktig del i att hålla den fina badplatsen vi har. Det blev ett rejält lyft, ger glädje åt många och var en förhållandevis stor satsning.

Just nu jobbar nämnden och arbetsgruppen med att uppta ytterligare medel i höstens budget. De politiker som sitter i infrastrukturnämnden har prioriterat frågan mycket högt och kommer så att fortsätta.

Frågan om djurhållning är en ständigt återkommande fråga. Att hålla en hel djurpark i kommunal regi är inte helt okomplicerad.

Däremot har vi konstaterat att till exempel påfåglar och kaniner är ett viktigt inslag. När det gäller fåglar så finns restriktioner efter fågelinfluensan, om hur fåglar får hållas utomhus olika tidpunkter på året.

Betande djur är alltid uppskattat. Där gäller det att överväga möjligheter och att alltid ha djurens säkerhet i fokus.

Med vänliga sommarhälsningar,

BJÖRN HÄGERSTRAND (MSÅ)

ORDFÖRANDE FÖR LILLA HOLMENS ARBETSGRUPP

LEDAMOT I STADENS INFRASTRUKTURNÄMND