DELA

Varför lyckas det inte att stoppa klimatförändringen med vindkraft och elbilar?

Enligt metallurgiprofessor Ari Jokilaakso vid Aaltouniversitetet (samma universitet som Peter Lund) har vi förbisett en viktig detalj, nämligen att råvarorna och produktionen av råvaror inte räcker till för att uppnå våra ambitiösa mål. För närvarande står den förnyelsebara energiproduktionen för cirka två procent av det totala energibehovet globalt, el och industri inräknat.

Det blir inte brist på järn och koppar fast det går åt 8 gånger så mycket koppar/MW i ett havsbaserat vindkraftverk jämfört med ett ”normalt”kraftverk. Priset på järn och koppar kommer dock att skjuta i höjden när efterfrågan stiger.

Problemet blir lite mera exotiska material, Dysprosium, Neodymium och Praseodymium. Dessa metaller används i de permanenta magneter som krävs i dagens vindkraftverk och elbilar. För vissa av dessa ämnen kommer kända fyndigheter att vara slut redan innan 2030.

För solpanelernas del är problemet Tellurium som också kommer att bli bristvara det här årtiondet. Det fins dock ersättare för Tellurium, men det är en prisfråga.

Uppgifterna baserar sig på ett diplomarbete vid Aaltouniversitetet: Ari Jokilaakso. Patrik Granvik: Liikkumisen sähköistämisessä sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisessä tarvittavat luonnonvarat ja niiden riittävyys. Diplomityö 2021, Aalto-yliopisto.

Dessa rapporter har ännu inte hamnat på politikernas bord, men dom kommer nog dit i sinom tid.

Låt oss ännu ta en titt på vansinnet elbilen.

År 1937 gav en viss Adolf (ett politiskt beslut) den gode Ferdinand Porsche i uppdrag att bygga en ”folkbil” som skulle rymma 4 personer, kunna göra 100 kilometer i timmen och kosta under RM1000. Bilen i fråga hade en bensinmotor på 25 hästkrafter. Den blev ganska populär.

Hur ser då dagens miljövänliga ”folkbil” ut? Jo ett monster med en maskinstyrka på mellan 250 och 1100hk! Är det här nödvändigt för att transportera några personer? En långtradare har en motorstyrka på 500-800hk.

För vem är den här bilen tänkt och vari ligger miljötänkandet? Enligt statistiken är dessa bilar oftare inblandade i olyckor än sina fossila bröder. Förklaringen som ges är att elbilen främst tilltalar män i en viss ålder och denna åldersgrupp står också för en större del av olyckorna vad gäller ”vanliga bilar” Varför stöder man då denna tillverkning, man kunde väl ha siktat in sig på en bättre grupp? Det hjälper inte att bilen går på miljövänlig el, den elen skall också produceras med utnyttjande av både natur och naturresurser.

Skulle våra politiker basera sina beslut på lite mera kunskap än röstfiske skulle miljön ha en bättre chans. Låt oss sluta med denna ”gröntvätt” av totalt vansinniga projekt.

Hade man på politisk väg begränsat elbilens motorstyrka till säg 50 hästkrafter hade man kunnat använda en enklare motor och järnfosfatbatterier, vilket avsevärt skulle ha minskat behovet av exotiska råvaror och priset hade också varit överkomligt för gemene man.

ÅKE GUSTAFSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp