DELA

Vem får bestämma vad du vet?

Låter du Mark Zuckerberg och techbolagen bestämma vilka nyheter och vilken information du får? I internets start under nittiotalet spirade drömmen om den sammankopplade världen som en demokratisk möjlighet. Tanken var att den nya teknologin skulle överskrida traditionella hinder, riva gamla ojämlika strukturer. Vi skulle alla kunna prata med varandra på jämlika villkor. Men Metas och de andra techbolagens makt styr idag i hög grad debatten genom sina algoritmer och påtryckningar.

Ett exempel: det kanadensiska parlamentet klubbade en lag som kräver att teknologibolag betalar nyhetsaktörer för innehåll som delas eller återpubliceras. Motdraget från Meta (som äger Facebook, Instagram, mm) var att meddela att man avslutar tillgången på nyheter i Kanada. I Australien gick det på ett liknande sätt. Metas drastiska åtgärder understryker teknologibolagens oproportionerliga och skrämmande makt över innehållet i det digitala rummet.

Vem som helst kan publicera innehåll och synas på nätet, men hur det syns är upp till bolagen och deras vinstintressen. Detta är en direkt motsats till ett demokratiskt och jämlikt medielandskap.

Vad kan vi göra på Åland för att stärka demokratin?

– Stärkt public service och stärkta förutsättningar för den oberoende journalistiken är en av de viktiga satsningarna.

– Stärkt mediakunskap och källkritik bland vuxna och i skolorna.

– Stärkt och utvecklad folkbildning, där det i olika former ordnas tillfällen där människor möts diskutera och kritiskt granskar företeelser i samhället. Det kan ske på vävkursen såväl som i debatter och kunskapshöjande studiecirklar och kurser.

STYRELSEN FÖR ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND PÅ ÅLAND