DELA

Vem tänker på oss som studerar?

Det är mycket skriverier om Viking Lines försäljning av m/s Rosella och emedan det lyfts fram hur viktig hon har varit, och ännu är, för ålänningar (bland annat i Johan Orres ledare i Nya Åland den 13/12 om m/s Rosellas icke-ekonomiska värden) är det en specifik grupp ålänningar som faller mellan stolarna (igen!): alla vi ålänningar som studerar i Sverige.

För oss har Rosella och m/s Eckerö varit två fasta punkter i vår vardag, två livlinor kanske till och med. Hur många av oss åker inte hem med jämna mellanrum för att tillbringa tid med familjen? Kanske gå på ett dop eller en begravning, eller varför inte bara åka hem och fira kusinen som fyller år? Med två fartyg på den så kallade kortrutten har vi haft resorna säkrade, oavsett hur våra skolscheman ser ut. Det ena fartygets bussar går aningen olika tider och i och med det har det varit lätt för oss att välja det fartyg som passat oss bäst just den veckan. I och med Viking Lines försäljning av Rosella är vi numera låsta vid ett fartyg och detta fartygs turlista som vi måste anpassa oss till, tillsammans med alla svenskar som vill åka och kryssa för att köpa sprit och äta i buffén.

Vidare har vi prisfrågan. Kommer Eckerölinjen höja sina priser just på grund av att de i princip har monopol på kortrutten till Sverige? Hur ska vi då ha råd att åka hem så ofta som många av oss kanske vill? Som studerande har man inte något överflöd av pengar, men det bör inte hindra någon från att kunna åka hem! Många studenter har valt att studera just i Sverige för att det är närmare, och indirekt också billigare och lättare att åka hem jämfört med den betydligt längre resan till Åbo eller Helsingfors. Hur kommer denna möjliga prisökning påverka alla åländska Sverigestuderande som är vana att åka billigt hem var och varannan helg?

Att Rosella ”inte lönar sig” borde därmed inte spela någon större roll. Hon, tillsammans med Eckerö, är de åländska studenternas livlina. Dessa två rutter, speciellt Rosellas rutt, är inte gjorda för att få vinst av alla ålänningar som åker. De finns där för att vi ålänningar ska kunna hälsa på släkt och vänner i Sverige, åka och shoppa, åka på en konsert, pendla för jobbet och mycket annat OCH för att vi ålänningar ska kunna studera i Sverige. Men just den sista gruppen får väldigt sällan någon större tyngd när saker diskuteras, för vi drar ju inte in några pengar till samhället. Så min fråga är: vem tänker egentligen på oss som studerar?

ÅLÄNNING SOM STUDERAR I UPPSALA

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp