DELA

Vi behöver ha en ordentlig diskussion om elförsörjningen

Efter att ha följt Kraftnäts hemsida som ger en pedagogisk bild av elflödena till de åländska konsumenterna samt det geopolitiska läget går det att dra i några enkla slutsatser. Just nu kl 11.30, 4/10, är effekten i ledningen till konsumenterna 29 MW, lokal produktion 13 MW och import 16 MW, och priset är 309 euro/megawattimme (MWh) (Nordpool).

Den första slutsatsen som kan dras utgående från statistik är att vindkraften saknar den stabilitet som vårt samhälle förutsätter i dag. Många system framför allt i företagen kräver kontinuerlig elström, inte bara energi, utan också stabil effekt och frekvens. Det är ändå självklart att vindkraften har en plats i systemet med tanke på den låga produktionskostnaden, i alla fall för den landbaserade.

Slutsats två är att det är dags att sluta diskutera vilket energislag vi borde ha. Där främst vindkraft och kärnkraft stått mot varann. Vi behöver båda, åtminstone på 10–20 års sikt. Det finns också en del att göra med åländska råvaror, bioråvaror och lantbrukets restprodukter som inte tas riktigt på allvar i dag.

Slutsats tre är att den sväng strömmen tar via Nordpool är väldigt kostsam i dag. Den finländska modellen att energibolagens ägs av konsumenterna och kan köpa el till självkostnadspris måste undersökas och klarläggas. El från Olkiluoto 3 torde kosta under 50 euro/MWh för delägarna.

Slutsats fyra utgår från det geopolitiska läget (Nordstream!). Vi är nu beroende av en kabel till Finland och en till Sverige. Inom parentes sagt går de kablarna huvudsakligen via Nordpool (se ovan 309 euro/MWh). Ett sabotage eller någon typ av politisk låsning kan framför allt vintertid ge allvarliga störningar.

Sammantagna slutsatsen att vi inte kan förhålla oss till den havsbaserade vindkraften utan att ta ställning i de stora elförsörjningsfrågorna. Säkerheten i leverans, kan vi lita på leverans eller borde någon form av livlina på Åland? Ger det oss långsiktigt stabila priser? Vilka arrenden, skatter och annat ger det och hur fördelas pengarna mellan landskapsregering, kommuner, medborgarna, staten med flera. Hur mycket lagstiftning måste uppdateras, vilka synpunkter har Finngrid och Svenska Kraftnät, matarkablar till nätet med mera.

Att reda ut de här frågorna går inte i en handvändning. Att göra enkäter i befolkningen om ja eller nej till projektet utan svar på dessa ”what in it for us” är nog förspilld möda.

LENNART ISAKSSON

PS Just nu klockan 13.50 4/10 är importen 15 MW och egna produktionen 12 MW, priset för den här timmen är 162 euro/MWh.