DELA

Vi behöver satsa på utbildning

    Jag har arbetat med barn och ungdomar i cirka 20 år. Just nu arbetar jag som studiolärare i Strandnäs skola (elever med NPF-variationer årskurs 6–9). För att kunna bibehålla Ålands plats som en av de bästa skolorna i världen behöver vi långsiktigt satsa på skolan. Till det behövs mål, resurser och investeringar. Vi behöver göra satsningar inom skolvärlden för att förbättra möjligheterna både för elever, skolpersonal och vårdnadshavare.

    Vi börjar från början. Barnomsorgen behöver få mer resurser. Ju tidigare hjälp sätts in desto bättre och billigare i slutändan. Avgiftsfri tvåårig förskola skulle kunna vara bra för att göra eleverna mer redo för skolvärlden. Daghem behöver NPF-anpassas och även ha mindre rum så att man lättare kan dela upp grupperna för de barn som behöver mindre grupper eller avskildhet. Daghemsavgiften ska vara låg i samtliga kommuner.

    I grundskolan är det viktigt att det finns tillräckligt många studiolärare, speciallärare och specialklasslärare för att få in stöd så tidigt som möjligt. Gärna redan i barnomsorgen. För att underlätta för läraren bör byråkratin minska och finansieringen öka av de olika stödformerna. Detta för att säkerställa att stödinsatserna är tillräckligt stora oavsett kommun, men även för att det inte skall drabba de elever som klarar sig utan stöd.

    Jag har arbetat i skolvärlden sedan 2011 och innan dess på fritidshem så i praktiken sedan 2001. Under den här tiden har utbrändhet ökat mycket bland skolpersonal. För att minska risken för detta behöver byråkratin minska och sedan behöver det lagstiftas om lärardimensioneringen. Detta både för att minska utbrändheten och för att säkerställa att eleverna får tillräckligt med stöd.

    Här behöver vi även titta på hur situationen ser ut för våra assistenter. De arbetar oftast med de barn som behöver mest stöd, men har minst utbildning, minst vila, längst dagar och sämst lön. För att få kontinuitet i vem som arbetar som assistent borde man införa samma lovledighet som lärarna har och fler tillsvidareanställda. Om man inte har utbildningskrav på assistenterna måste vi ha fortbildningsmöjligheter och krav för att underlätta deras arbetssituation.

    Grundskolan måste fortsätta sitt arbete med att förebygga marginalisering. En trygg och bra skola med tillräckligt många lärare och andra vuxna (kuratorer, skolpsykologer, logopeder, assistenter, skolcoacher, lokalvårdare, vaktmästare, skolhälsovårdare och kökspersonal) är ett av samhällets bästa sätt att förebygga utanförskap, mobbning och psykisk ohälsa.

    På Åland måste vi precis som i Finland göra andra stadiet obligatoriskt och avgiftsfritt. Detta för att våra åländska elever inte ska halka efter utvecklingen i Finland.

    Utöver detta behöver vi även en sjukhusskola och en resursskola. Vi behöver även bättre resurser för att hjälpa elever med hög skolfrånvaro. Möjlighet till fritidshemsplats måste finnas också under loven i alla kommuner. Detta tillsammans med ett förbättrat samarbete mellan skolorna, ÅHS, KST och polisen skulle förbättra situationen för våra elever och vårdnadshavare.

    HENRIK LÖTHMAN (S)