DELA

Vi har inte råd att tövla bort digitaliseringen!

Allt färre skall göra allt mer, samtidigt ökar trycket på välfärden där de grupper som är i behov av välfärdstjänster växer. En mycket viktig dellösning av problemen är naturligtvis digitalisering.

Digitalisering handlar i praktiken om att dels automatisera så mycket som möjligt, och dels om att flytta över en del av byråkratin på medborgarna som självservice.

Digitalisering frigör tid för de offentligt anställda till deras viktigaste uppdrag, att möta och hjälpa människor. Att få göra det man är mest intresserad av gör arbetsinnehållet meningsfullt och hjälper till att skapa attraktiva arbetsplatser.

Digitalisering ger också en mer lättillgänglig och transparent offentlig service genom möjligheten att sköta och följa sina ärenden via e-tjänster på de tider som passar en själv bäst.

Digitalisering är självfallet inte gratis och sker inte heller över en natt. Digitalisering måste ses som en långsiktig investering och ett projekt som kräver en hel del resurser i både pengar och kompetens. Det blir dyrt, men att inte digitalisera blir garanterat ännu dyrare.

Vi ålänningar lever i ett småskaligt nära samhälle, litet vid sidan av den stora globala världen. Vi har hitintills inte haft så stora behov av digitalisering och många ser fortfarande datorn mest som en modern skrivmaskin. IT-kunskapen är generellt låg jämfört med våra omgivande regioner, även hos våra beslutsfattare.

Vi har därför inte heller gjort särskilt stora satsningar på IT i den offentliga verksamheten och måste tyvärr börja från minus genom att jobba bort den så kallade ”IT-skulden” för att komma ifatt. Här gäller framför allt infrastruktur och säkerhet då det ställs nya stora krav från Finland och EU (NIS2) på den offentliga IT-verksamheten, vilket även gäller oss ålänningar.

Kraven handlar till stor del om möjligheten att ansluta sig till och samarbeta med den finländska offentliga IT-miljön, att dels integrera i deras tjänster och dels ha ens någon möjlighet att utveckla egna lösningar. Digitalisering kräver uppkopplade och centraliserade system för att vara effektiv.

Enligt min åsikt borde digitalisering vara en av det kommande valets absolut största frågor, både på landskaps- och kommunal nivå, då det handlar om något som gäller en livsviktig investering i hela den offentliga verksamheten och vår välfärd.

Digitalisering är en stor politisk fråga som berör alla oss medborgare, oavsett hur IT-kunniga eller -intresserade vi är.

Vi måste rikta in oss på en meningsfull debatt om hur digitaliseringen skall bli effektiv i vår speciella miljö, i stället för dagens meningslösa bråk om pengar och revirmarkeringar. Och de som vägrar att tro på digitalisering som lösning behöver naturligtvis lägga fram alternativa trovärdiga lösningar på de kommande välfärdsproblemen.

Digitalisering är inget nytt konstigt påhitt utan något som redan effektiverat det globala privata näringslivet under många år, nu är det dags att även den offentliga verksamheten får moderna verktyg.

Erik Schütten