DELA

Vi har inte tid att vänta på kärnkraft

Svar på insändare från Jan Grönstrand och Stephan Toivonen.

Jan Grönstrand ifrågasätter de möjligheter jag ser för den havsbaserade vindkraften på Åland i en insändare den 18 oktober och förespråkar starkt ny kärnkraft som vägen framåt då det gäller världens energiförsörjning.

Jag är inte en principiell motståndare till ny kärnkraft men det är svårt att för närvarande se den som en snabb och kostnadseffektiv lösning på våra energiutmaningar. I en artikel i SvD den 15 oktober skriver Arne Kaijser, Professor emeritus i teknikhistoria vid KTH, under rubriken ”Kärnkraftsbyggenas problem förskräcker” om de utmaningar vi sett på detta område under de senaste decennierna. Vi hittar inte några framgångsrika kärnkraftsbyggen under denna period i västvärlden.

Projekt i USA, Frankrike, Storbritannien och nu senast i Finland har misslyckats både vad det gäller tidsåtgång och kostnad. Kärnkraftsleverantörer har gått i konkurs som en konsekvens av sina problem. Sydkorea verkar ha lyckats leverera enligt plan men de har lägre säkerhetskrav än vad vi har i Europa. Även Kina och Ryssland säger sig ha kommit i mål men i dessa länder är transparensen obefintlig.

För Åland är naturligtvis kärnkraften ointressant om vi vill utveckla vårt samhälle med en ny exportindustri som kan generera samhällsinkomster och nya arbetsplatser under många decennier. Den havsbaserade vindkraften erbjuder oss dessa möjligheter utöver det som världen ropar efter, fossilfri energi.

Grönstrand skriver utan någon närmare förklaring att det är en myt att energi i dag kan produceras betydligt billigare via vindkraft än genom ny kärnkraft. En utredning från McKinsey & Co visar att den totala kostnaden för skapande av energi över produktionskällans livstid (LCOE – Levelized Cost Of Energy) redan idag är under en tredjedel av kostnaden för ny kärnkraft. Dessutom är förväntningarna att kostnaderna för vindkraften ytterligare kommer att sjunka med 20 – 30 procent fram till år 2030.

Om inte denna utredning övertygar så kan vi även ta en titt på verkligheten. Vart söker sig industrierna som har stora energibehov och investerarna idag? De söker sig till de energikällor där man snabbast och kostnadseffektivast kan producera ny energi, sol- och vindkraft.

Sveriges nya regering vill dra i gång ny kärnkraft i Sverige. För att det skall vara möjligt avser man bevilja 400 miljarder kronor i kreditgarantier till Vattenfall. Vore kärnkraften en snabb och kostnadseffektiv lösning så skulle man inte behöva dessa garantier, då skulle investerarna stå i kö, det gör de inte idag.

Stephan Toivonen ställer i en insändare den 21 oktober ett antal frågor med anledning av den debattartikel jag skrev om havsbaserad vindkraft på Åland. Under de senaste veckorna har Ålandsbanken och OX2 arrangerat flera föreläsningar om den havsbaserade vindkraften, vad den skulle innebära för oss här på Åland och om hur elmarknaden fungerar. Över 700 ålänningar har deltagit på våra föreläsningar. Här finns svaren på Toivonens frågor och dessutom svaren på många fler frågor. Jag hänvisar därmed till dessa föredrag som finns inspelade och som alla kan ta del av på OX2:s åländska hemsida, ox2.ax eller på alandsbanken.ax.

Om någon väljer att subventionera ny säker kärnkraft så får man göra det för mig. Även den energin kommer att behövas då den kan vara klar någon gång under 2030-talet och vårt samhälle skall ställa om. Vi har dock inte tid att sitta här på Åland och vänta på det. Vi måste gå vidare nu.

PETER WIKLÖF

Styrelseordförande Ålands Näringsliv

VD Ålandsbanken

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp