Vi väljer lokalt, det vinner Åland på
I butiker runt om i Finland råder brist på malet kött. Det är ett konkret exempel på vad som händer när den inhemska livsmedelsproduktionen långsamt monteras ner. Jordbrukets ekonomiska verklighet har varit satt under hård press under lång tid. Antalet gårdar i Finland har på fem år minskat med en tredjedel – från 10 000 till 6 500 och vi ser en liknande utveckling på Åland och detta oroar oss i Centern, det får effekter för hela Åland.
Detta sker i en tid då beredskap och självförsörjning borde vara prioriterade samhällsfrågor. Istället tvekar banker att finansiera jordbruk, investeringsstöd blir outnyttjade och unga producenter förlorar sin framtidstro. Situationen är inte hållbar – vi borde stärka, inte försvaga, vår lokala livsmedelsproduktion.
De nya nordiska näringsrekommendationerna, som både Finland och Åland valt att anamma, riskerar att förvärra läget för det lokala jordbruket. Rekommendationerna syftar till att främja hälsa och klimat – något vi i grunden delar – men kan också leda till att lokala livsmedel väljs bort till förmån för importerade alternativ. Det gäller särskilt i offentliga kök där kostrekommendationerna får direkt genomslag.
Kostrekommendationerna förespråkar bland annat ökad konsumtion av baljväxter, nötter och fisk och ett begränsat intag av rött kött och mjölkprodukter. Frågan som uppstår är hur detta påverkar våra lokala producenter? Kommer vi att se en fortsatt nedgång i åländsk kött- och mjölkproduktion – inte för att efterfrågan saknas, utan för att det blivit ekonomiskt ohållbart att producera?
Vårt matsystem är komplext, är extremt viktigt att minnas. Det lokala jordbruket är mer än bara produktion av råvaror – det är en motor för hela landsbygden. Utan betande djur växer markerna igen. Det påverkar både landskapsbild, biologisk mångfald och turism. Utan vallodling försämras möjligheten till specialodling. Allt hänger ihop.
Vi i Centern vill se en framtid där åländsk matproduktion är en självklar del av vårt samhälle. Där våra unga väljer att satsa på jordbruk med trygghet och framtidstro. Där våra skolor, vårdinrättningar och äldreboenden serverar lokalproducerad mat som stärker hälsa, ekonomi och klimat.
Vi uppmanar till samarbete – att tala med varandra istället för om varandra. Välj kvalitet före kvantitet. Välj det lokala före det importerade. Det är så vi skapar ett hållbart, levande och motståndskraftigt Åland.
ÅLÄNDSK CENTER
LAGTINGSGRUPPEN