Vilseledda studenter vid Grit:lab
Studenter vid Grit:lab har vilseletts att tro att de skulle få en formell gymnasieexamen, trots att utbildningen inte ger någon sådan officiell kvalifikation. Detta har skapat både personliga och samhälleliga konsekvenser som bör tas på största allvar.
De studenter som trodde att de skulle få en formell examen står nu inför en osäker framtid. När de upptäcker att utbildningen inte ger någon erkänd examen, blir de ofta djupt besvikna och känner att de har slösat två år av sitt liv. Det är också viktigt att notera att många arbetsgivare kräver en formell utbildningsnivå. Även om Grit:lab erbjuder praktiska kodningsfärdigheter, räcker detta sällan i en värld där en gymnasieexamen ofta är en grundläggande förutsättning för anställning eller vidareutbildning. Denna typ av felaktig marknadsföring kan skapa en stor misstro mot hela utbildningssystemet. När studenter inte får den utbildning de förväntar sig riskerar det att förstöra ryktet för både skolor och utbildningsprogram på Åland. Det kan dessutom leda till rättsliga konsekvenser, där eleverna kräver kompensation för att de har vilseletts. Utöver de praktiska problemen finns det också psykologiska och sociala konsekvenser.
Det är fullständigt oacceptabelt att mobbning har uppstått på grund av bristande stöd och pedagogisk vägledning vid Grit:lab. Det här är en allvarlig brist på ansvar som pekar på en större fråga kring elevstöd och ansvarsfördelning i icke-traditionella utbildningar.
Vi måste säkerställa att alla utbildningar på Åland, oavsett om de är traditionella eller innovativa, erbjuder korrekt information och ett adekvat stöd till sina studenter. Om inte, riskerar vi att skapa en generation av unga vuxna som känner sig svikna av ett system som borde ha stöttat dem på vägen mot deras framtid.
SARA KEMETTER (S)