Vindkraften är en möjlighet
Vindkraften delar Åland. Plötsligt står vi inför en situation där utländska investerare ska investera flera miljarder euro i hundratals konstruktioner som är högre än Orrdalsklint. Kan det verkligen vara klokt?
Fördelarna är nästan osannolika. Åland ska erhålla tiotals miljoner euro i arrenden och fastighetsskatt – varje år! För de kommuner som ligger i zonen är det manna från himlen. Plötsligt kan de ha lägre skatteöre än Jomala.
När det låter för bra för att vara sant så är det enkelt att bli skeptisk – och skeptikerna låter alltid kloka i dessa sammanhang. Vem har råd att satsa såna ohyggliga pengar? Kan det verkligen bära sig? Hur löser vi effektbalansen? För när det är vindstilla behöver vi också el. För att inte tala om miljön och utsikten. Ska jag behöva titta på dessa snurror från stugan?
Några punkter:
– Om dessa byggs inom Ålands gränser, kommer Åland och våra kommuner inom zonen att erhålla arrenden och fastighetsskatter för tiotals miljoner per år. I 30 år.
– Dessa parker ska underhållas och det skapar arbetstillfällen
– Offentliga Åland kommer att investera noll euro i dessa vindkraftsbolag. Vår kostnad kommer från att offentliga Åland behöver sköta tillsyn och sätta upp regelverk. Det kommer att kosta arbetstimmar – i värsta fall förgäves.
– Vindkraft ger inte Åland lägre elpriser. Man kopplar upp parken mot finska stamnätet.
– Fingrid hanterar effektbalanser. Detta är inget Åland behöver åtgärda.
– Vindkraftsparken kommer att sprida mikroplaster om cirka 40 kilo per år. Ålands bilpark sprider samtidigt mikroplaster för cirkaa 25 000 kilo per år.
– Utsikten kommer att påverkas. Kanske man vänjer sig, men den kommer att påverkas.
– Om Åland säger nej, riskerar parkerna att flyttas lite längre ut. Vi har också då förstörd utsikt men vi får inte ta del av arrenden och fastighetsskatter.
Min utgångspunkt är att vindkraft är en stor möjlighet för Åland. Vi ska ta vara på den här tillväxtmöjligheten.
ANDERS EKSTRÖM (LIB)