DELA

Vindkraftens kung Midas

    När jag läser om Landskapsregeringens och andra aktörers entusiasm kring vindkraften och den enorma rikedom, som skall välla in över Åland, kommer jag att tänka på den grekiska sagan om kung Midas.

    Som tack för att kungen tagit hand om en vän till vinguden Dionysos, fick Midas önska sig något. Midas önskade att allt han rörde vid skulle bli guld! Dionysos uppfyllde hans önskan och glädjestrålande gick Midas omkring och tog på saker och allt förvandlades till guld. Efter ett tag blev Midas hungrig och skulle äta, men se det gick inte så bra, maten förvandlades också till guld. Förtvivlad letade Midas upp Dionysos och bad honom ta bort förmågan att göra guld. Dionysos talade om hur Midas kunde bli av med trolldomen och Midas blev åter normal. Han insåg att han varit en idiot. Sagan är emellertid inte slut där. Midas åtog sig nämligen att döma i en musiktävling mellan Pan och Apollon. Han valde Pan och Apollon blev rasande, tyckte Midas var en åsna och gav honom åsneöron!

    Landskapsregeringens och vindkraftbolagens, med fleras drömmar om guld och rikedomar påminner om Midas begär efter guld. Konskvenserna av att fylla haven med hundratals skyhöga torn med roterande vingar, har ingen tänkt på. Söder om Åland, där OX2 vill bygga sin ena vindkraftpark, är ett av få områden i Östersjön där man sett tumlare. Där övervintrar också tusentals sjöfåglar. Det norra området är ännu det mest orörda vi har på Åland.

    Hur kommer det sig att ålänningar vill ha en så enorm miljöförstöring?

    Vår skärgård, vårt hav och natur är det värdefullaste vi har.

    Dessa enorma ståltorn innebär en fara för sjöfarten. I slutet av augusti drev en stor passagerarfärja redlös med brand ombord norr om Gotland.

    Nyligen drev ett stort lastfartyg med maskinhaveri i Ålands hav. Hade dessa incidenter inträffat intill en vindkraftspark hade det kunnat bli en katastrof. Fartygen hade med säkerhet kolliderat med ett eller flera torn. För fyra år sedan fick färjan Regal Star maskinhaveri och drev på och förstörde fyren Remmargrund utanför Kapellskär. Vilken helikopterbesättning riskerar att flyga in och bärga folk från ett fartyg, som i storm kraschat mot ett vindkraftverk? I söder går Helsingforsbåtarna mycket nära områdena för vindkraftparker, liksom andra färjor och fartyg.

    Hur påverkas turismen av att var man än befinner sig på holmen så ser man vindmöllor? På natten kommer varje enskilt verk att avge ett intensivt blinkande vitt sken. Adjö till att sitta och njuta av en soluppgång eller -nedgång, istället ser man hundratals snurror och blinkande ljus. Sedan är det ju så, att vindparkerna inte kommer att ge ålänningarna några jobb. Det kommer att vara en liten specialiserad grupp externa arbetare, som monterar och gör service på dem. Åland har inget företag med erforderlig kompetens och ingen hamn, som servicefartygen kan utgå ifrån.

    Som tur är verkar vindkraften vara självsanerande. Det finns många uppgifter om bristande lönsamhet och den 15 oktober rapporterade Sveriges Radio att lönsamheten är så dålig, att vindkraftsägarna hotar stänga av snurrorna om de inte får subventioner.

    När det inte blåser är priset högt men de levererar inget, när det blåser och de kan leverera är priset 0! Orsak, för mycket vindkraft. I Sverige blir det nu också stopp för subventioner genom gratis anslutningar.

    Snart växer väl åsneöronen ut på en del folk här på Åland.

    JAN GRÖNSTRAND

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp