DELA
Foto: Vilho Verkkotoimitus/Wikimedia Commons
Stefi, takorganisationen för landets professionella teatrar, slår larm om att regeringens förslag att minska stödet till de professionella teatrarna med upp till 13?procent kan få förödande följder. På bilden Åbo Svenska Teater.

Åbo Svenska Teater: ”Vår verksamhet är hotad”

”I den panikartade jakten på publik riskerar teatrarna nu att locka med allt snävare repertoar”, skriver ÅST:s chef Kira-Emmi Pohtokari i ett pressmeddelande. Samma larm kommer även från organisationen Finlands teatrar (Stefi), som hävdar att regeringens sparplaner slår oproportionerligt hårt mot kulturen.

Åbo Svenska Teater skriver i sitt pressmeddelande att de föreslagna nedskärningarna leder hotar mångfalden både i publiken och utbudet.

”Därtill väntar minst lika stora nedskärningar av statsandelarna år 2026. Ekvationen är mycket svår”, skriver Kira-Emmi Pohtokari.

”Bara för några dagar sedan betonade republikens president Alexander Stubb konstens och kulturen betydelse som en andlig resurs, som en del av den nationella försörjningsberedskapen efter sin promovering till hedersdoktor vid Konstuniversitet”, avslutar hon.

”I fara att försvinna”

”Allmänheten och beslutsfattarna kanske inte förstår omfattningen av nedskärningarna, men teaterverksamheten i Finland i sin nuvarande form är i fara att försvinna om de planerade nedskärningarna genomförs,” skriver Ritva Viljanen, styrelseordförande för Finlands Teatrar rf, i pressmeddelandet från Stefi.

Enligt Stefi så slår Finansministeriets besparingsförslag hårdare mot teaterfältet än mot andra verksamheter.

”Finansministeriet föreslår att finansieringen för etablerade professionella teatrar minskas med upp till 13 procent, vilket är förhållandevis en betydligt större minskning än på många andra områden.”

Stefi hänvisar till regeringens förslag att statsbidragen från undervisnings- och kulturministeriets ska minskas med ytterligare 50 miljoner euro år 2025.

”Av denna summa har Finansministeriet öronmärkt 60 procent till nedskärningar från kultursektorn, trots att kulturens andel av ministeriets hela budget endast är cirka 7 procent”, skriver Stefi.

Teatrar och andra aktörer inom scenkonsten är enligt Stefi en central del av näringslivet i hela landet och deras verksamhet har positiva ekonomiska effekter. De nedskärningar som Finansministeriet föreslår skulle därför även drabba närliggande näringsgrenar.