DELA

Åland – snart en ö utan biograf?

    Snart kan popcorndoften, de rullande läskflaskorna längs golvet och de aningen obekväma stolarna vara The End.
    Bio Savoy är till salu, Tom Andersson har visat sin sista film och ingen kan lova att biografverksamheten fortsätter.
    Det här betyder bland annat att James Bond inte längre kan presentera sig här samtidigt som han gör det ute i stora världen. Det betyder också att filmklubben Chaplin och Filmfestivalen Vera är utan lokaler.
    Pia Rothberg-Olofsson är ordförande för filmklubben Chaplin och hon är oroad över situationen.
    – I filmklubben har vi på alla sätt försökt komma på en lösning men inte lyckats. Det handlar om alltför höga priser för att vi skulle ha råd att ta över fastigheten. Ägarna har själva nämnt en summa på 800.000 euro.
    I våras överlämnade Chaplin över en namninsamling för Bio Savoys bevarande till landskapsregeringen. Över 700 personer hade skrivit under.
    – Det ledde inte till något alls. Vi har inte ens fått något svar.


    Osäkert
    En lösning som filmklubben också har tänkt på är att hyra in sig i lokalerna någon gång per månad. Den lösningen är helt beroende på huruvida de nya ägarna behåller fastigheten som den är eller inte.
    – Vi har snart Chaplins årsmöte och vi kan inte ha årsmöte utan att visa film. Vi letar efter lokaler men har inte egentligen hittat någon ändamålsenlig, säger Pia Rothberg-Olofsson.
    Samtidigt håller klubben ögon uppe efter en mer långsiktig lösning. Varje år arrangerar filmklubben Chaplin Filmfestivalen Vera och publiktillströmningen är god. Bio Savoy rymmer 400 personer.
    – Varje festival visar vi några filmer som fyller hela lokalen. Halvfullt är det så gott som alltid. Det finns inte så stora lokaler att visa film i på Åland om inte Bio Savoy finns kvar.


    Genant
    Månadsfilmerna som Chaplin ordnar regelbundet går att visa i mindre lokaler, även om det inte är idealiskt. Störst problem får filmfestivalen Vera.
    – En festival av den här storleksklassen börjar man ordna ett halvår innan. Nu finns det ett tryck utifrån och jag får många förfrågningar på mejlen. Bland annat har festivaler i New York och Rumänien hört av sig och vill samarbeta. Det känns nästan genant att säga åt dem att vi kanske inte har en biograf alls i vår.
    Att ordna festivalen i mindre lokaler är en möjlighet, även om den inte känns attraktiv.
    – Festivalen är ett stort frågetecken just nu. Som arrangörer förlorar vi både tempo och kontakter då situationen är så här osäker.
    En möjlighet är att småningom hålla till i kultur- och kongresshuset Alandica.
    – Utrymmena är tillräckligt stora men det blir ju inte aktuellt förrän 2009. Hyrorna är i så fall något som vi måste förhandla om.


    Drömmen över
    Chaplins tillställningar drar till sig ungefär en femtedel av på Bio Savoy årliga besöksantal. Fyra femtedelar är så kallade vanliga biografbesökare.
    – Ålänningarna är nog ganska vana med att få både färska och intressanta filmer och premiärer. Fram för allt för ungdomarna är det en förlust om Åland inte har en biograf.
    Alla vill ha en biograf, men ingenting händer. Vad är din förklaring?
    – Det borde ju finnas ett intresse att driva biografverksamhet eftersom Bio Savoy sålt ungefär 20.000 biljetter per år. Men det har ju hela tiden funnits ett frågetecken om hur det skall bli med Savoy och det har kanske gjort att folk har stelnat.
    Vilken är drömsituationen för Chaplin?
    – Bio Savoy har varit drömsituationen. Näst bäst är att över huvud taget ha en biograf på Åland.

    KARIN ERLANDSSON

    karin.erlandsson@nyan.ax