Alandia Jazz åter till Islandia
Alandia Jazz och nya konstnärliga ledaren Fredrik Erlandsson dukar fram en meny med både kända traditionsrätter och nya smaksensationer i den trettonde festivalen den 12-14 juli. Alandia Jazz flyttar också tillbaka till Islandia där det hela startade år 1995. (På bilden från vänster Fredrik Erlandsson, konstnärlig ledare, K-G Eriksson, ordförande och Lars-Bertil Olsson, vice ordförande.)
K-G Eriksson, som är ordförande i föreningen bakom festivalen, och Lars-Bertil Olsson, vice ordförande, låter förväntansfulla inför årets upplaga.
Man är glad över att festivalen fått plats bland de nio utvalda evenemang som turistförbundet satsar på utåt och man hoppas också att återkomsten till Islandia – efter ett uppehåll på fyra år – skall ge årets festival en extra skjuts.
Stämning
– Trots att Islandia är en ishall är det faktiskt lättare att skapa stämning där än på Mariepark som är mera lämpat för stora rock- och popkonserter. Det har också varit ett önskemål från publiken att vi skulle gå tillbaka till Islandia, säger Eriksson.
– Det är heller inga akustiska problem med att hålla festivalen på Islandia, ljudteknikerna kan handskas med den saken, tillägger Olsson.
Jazzhörna
Lite annorlunda blir upplägget dock jämfört med de tidigare festivalerna i Islandia. På initiativ av Fredrik Erlandsson kommer man att ha en mindre avskärmad scen, ett slags jazzcorner i ett hörn av lokalen. Där skall ett band spela genomgående varje kväll när man tar paus för programbyten på den stora scenen.
– Det är ett vanligt arrangemang på Pori jazz i Björneborg och andra större festivaler, konstaterar Erlandsson.
För restaurationen i Islandia har man anlitat restaurang Indigo.
Även på Föglö
Övriga scener som anlitas under festivalen är restaurang Park där man ger lunchkonserter och sena kvällskonserter på fredag och lördag, Seagram på Föglö, som varit med alla år, ger även denna gång en lunchkonsert på lördag. I S:t Görans kyrka ges konserter såväl på fredag som på lördag.
Och hela festivalen inleds traditionsenligt på Torget vid lunchtid på torsdag, den 13 juli.
Gammalt och nytt
När det gäller programinnehållet berättar Fredrik Erlandsson att den åländska betoningen från tidigare år har behållits i torsdagskvällens program med två nya svenska band och två åländska. Som avslutning på kvällen kommer Alandia Big Band – som leds av honom själv – med ny repertoar, med Elisabeth Ekman och gitarristen Clas Yngström.
– Programidén för fredagen och lördagen har varit att blanda traditionell och nyskapande modern jazz, förklarar Erlandsson.
Ett av hela festivalens kanske mest dragande namn, Svante Thuresson, kan man lyssna till på fredagen tillsammans med Claes Cronas trio. Räknar man dem till det traditionella så kan man inom det nya finna till exempel Jazzkamikaze, gruppen med danska, svenska och norska musiker som vunnit tävlingen Young Nordic Jazz Comets. Svenska Oddjob som avslutar kvällen hör också till de unga nyskaparna.
Känd blåsare
I lördagskvällens program i Islandia kan man lyssna till Swing Delight från Sverige i jazzhörnan och på stora scenen bland andra saxofonisten och sångerskan Julie Wood från USA, Vladimir Shafranov trio med trumpetaren Jim Rotondi från USA (som bland annat turnerat med Ray Charles), dessutom Kjell Öhman, Claes Jansson och Meta Roos.
Hela programmet kan man botanisera i på festivalens hemsida på internet under adressen: www.alandiajazz.aland.fi.
Ren jazzfestival
Som konstnärlig ledare fullföljer Fredrik Erlandsson den linje som festivalen alltid haft: Den skall vara en renodlad jazzfestival.
– Vi vill inte släppa in pop- och rockartister bara för att locka publik. Gör man det så riskerar man att få ett program som inte tilltalar de yngre och som inte heller de äldre gillar eftersom jazzprogrammet blir urvattnat.
Alandia Jazz publiksiffror har legat mellan 1.000 och 2.500 och K-G Eriksson och Lars-Bertil Olsson räknar med att ungefär hälften kommer bortifrån. Årets budget balanserar kring 80.000 euro och bland de tunga bidragsgivarna finns landskapsregeringen och Mariehamns stad.