DELA

Åländsk identitet på utställning

Åland visas just nu på 160 kvadratmeter på Finlands nationalmuseum. Arbetsgruppen har strävat efter att visa den åländska identiteten, och för den sakens skull har Nationalmuseet fått ge vika på en punkt.
Alla presentationer sker som vanligt på tre språk, finska, svenska och engelska. Men för första gången är nu det svenska språket först.
Det svenska språket är så centralt för den åländska identiteten att svenska är utställningens första språk.
– Om jag sammanfattar vad utställningen presenterar är det för det första hur viktig svenskan är och att det bara finns ett språk på Åland. Men också att åländska pojkar inte behöver göra värnplikt och att Åland saknar militärmakt är något som lyfts fram, säger projektkoordinator Ann-Maaret Pitkänen-Darmark.


Tradition och modernt
Ann-Maaret Pitkänen-Darmark vid Ålands museum har varit utställningens spindel i nätet. Hon har hållit ihop arbetsgruppen som som bestått av en grupp åländska kulturarbetare. Hon har också samlat ihop föremål och hållit kontakt med de två filmare som deltar i utställningen.
– Idén till en åländsk utställning föddes någon gång förra sommaren och vi har jobbat med den sedan oktober ifjol. Åland har ju inte tidigare varit utställd på fastlandet.
Nationalmuseet har sedan tidigare många värdefulla föremål från Åland. Det var ju till Nationalmuseet man gav föremålen innan Åland fick sitt eget museum. Bland annat finns den så kallade Bertbyskatten på Nationalmuseet. Bertbyskatten är en samling med 900 arabiska mynt som man hittat på Åland.
– Vi har kompletterat utställningen med föremål hämtade från Nationalmuseets centrallager.
Utställningen har flera teman som rubriker för föremålen. Rubrikerna är bland annat forntidens skatter, allmogetraditioner, målade skåp och fästmansgåvor och maktens boning där man visar Kastelholm.
– Vi vill också visa upp det moderna Åland. Därför finns också teman som migration, sjöfart och taxfree och landskapet Åland som berättar om nutidens Åland, säger Ann-Maaret Pitkänen-Darmark.


IFK blir musealt
Arbetsgruppen har strävat efter att svara på frågor som ringar in ålänningarnas identitet. Frågorna är till exempel: Varför är bruden svartklädd? Försvarade ålänningarna Finland i kriget? Är alla på Åland rika? Varför gör ålänningar inte värnplikt?
– Vi vill också lyfta fram förutfattade meningar som finns i riket om Åland, och tvärtom. Vad tror ålänningarna om de som bor i riket?
Åländska specialiteter som frimärken, flaggan och registreringsskyltar finns också på utställningen.
– Dessutom presenterar vi IFK, det är ju aktuellt.


Havet svallar
Två , specialproducerade filmer visas på utställningen. Dels Johan Karrentos intervjufilm ”Vad tycker du om Åland?”, dels en film om havet under olika årstider av Per-Ove Högnäs. Filmen Bomarsund. Imperiets utpost av Henrik Juslin och Graham Robins kan också ses.
– Filmen om havet visas på två väggar. Vi ville att det verkligen skulle framgå att Åland omges av hav.
Många av lösningarna är okonventionella. Ingen Ålandskarta finns till exempel på en vägg, istället finns en stor satellitbild av Åland på golvet.
– Vi vill rikta den här utställningen till alla. Vi har försökt vara okonventionella för att också unga skall lockas att komma. Även de utan en närmare bild av Åland hoppas vi hittar hit.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 467


Fotnot. Utställningen Åland-Ahvenanmaa! öppnar idag och pågår fram till 21.10. Finlands nationalmuseum ligger på Mannerheimvägen 34 i Helsingfors. Museet är öppet tisdag-onsdag 11-20, torsdag-söndag 11-18. Måndagar stängt.