DELA

Ålandskonst på Amos Anderssons

Två unika åländska konstutställningar har i dag, fredag, vernissage på Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors.
Anders Wiklöf ställer ut 52 verk ur sin privata konstsamling på Andersudde. Samtidigt presenteras 160 verk av Önningebykolonins konstnärer. Kjell Ekström är kurator för den utställningen.
– Jag är hemskt stolt över att få ställa ut här på Amos Andersons konstmuseum. Det är en milstolpe både för mig personligen och för min konstsamling, säger Anders Wiklöf.
Det är första gången han ställer ut sin konstsamling i större skala utanför Andersudde. Det handlar om 52 verk, en tredjedel av hela konstsamlingen, som fram till slutet av januari kommer att pryda väggarna på Amos Andersons konstmuseums tredje våning i centrala Helsingfors.
– Det känns lite tomt på väggarna där hemma nu, konstaterar Wiklöf.
Om sitt konstsamlande säger han:
– Många undrar varför jag köper in så mycket konst men för mig är det ett sätt att leva. Jag mår så otroligt bra när jag ser på de här tavlorna. Konstsamlingen är tillsammans med Östersjöfonden det som jag är mest stolt över.


Överraskande okänt
Utställningsgranne är utställningen Konstnärer i Önningeby. Hela 160 verk av Önningebykolonins konstnärer presenteras.
– Det är häpnadsväckande att Önningebykolonin varit så okänd i Finland, säger museichef Kai Kartio.
– Önningebykonstnärerna har haft jättestor betydelse för konsten i Finland.


Exotiskt Åland
Konstnärerna som samlades i Önningeby i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet upplevde Åland som ett exotiskt och oförstört landskap, vilket märks i deras verk. Tavlorna pryds till stor del av landskapsmåleri, ofta med figurer i förgrunden.
– Önningebykonstnärerna hörde till de första som lyfte fram kulturlandskapet – väderkvarnar, midsommarstänger och gärdsgårdar, säger Kjell Ekström, som är kurator för utställningen.
Med andra ord just de symboler som i dag används flitigt av turismnäringen för att marknadsföra Åland. Något som Önningebykonstnärerna själva knappast skulle ha uppskattat.
– Hanna Rönnberg lär redan på sin tid ha klagat hur ”turismens syndaflod” kom till Åland, säger Kjell Ekström.
Tavlorna som ställs ut är ihopsamlade från museer och privata samlingar. Flera av verken har aldrig tidigare ställts ut. Förutom alla mäktiga friluftsmåleri finns här en rad porträtt av konstnärerna själva.


Åland tema i år
Amos Andersons konstmuseum har hela året haft något av ett Ålandstema på sina utställningar. Sommarens stora utställning var åländska 10.ax, med verk av tio samtida konstnärer med Ålandskoppling.
– Det finns allt möjligt intressant som hänger ihop med Åland. Det är till exempel anmärkningsvärt hur många det är av våra nutidskonstnärer som på ett eller annat sätt har åländska rötter, säger museichef Kai Kartio.
Utställningarna i Amos Anderssons konstmuseum pågår till den 27 januari och är museets huvudutställningar detta år.

Text&foto: JENS FINNÄS